Noua reglementare europeană cu privire la protecția datelor personale, în atenția episcopilor catolici

Familia, tinerii, educația, misiunile, migranții, martirii credinței au fost câteva dintre temele abordate de episcopii romano-catolici și greco-catolici din România în cadrul sesiunii plenare a Conferinței Episcopilor din România (CER). Lucrările au avut loc la Blaj, în perioada 30 aprilie – 2 mai, la sediul Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

La Sf. Liturghie celebrată luni în Catedrala Preasfânta Treime, Eminența Sa Cardinalul Lucian Mureșan, gazda întâlnirii – de la a cărui înscăunare ca Arhiepiscop Major s-au împlinit, la 30 aprilie, 12 ani -, a subliniat cu insistență importanța afirmării identității Bisericii Catolice în comuniune cu Papa, și a amintit exemplul episcopilor greco-catolici martiri, a căror cauză de beatificare este în studiu la Vatican – informează secretarul general al CER, pr. Francisc Ungureanu, printr-un comunicat remis, miercuri, presei.

Conform comunicatului, la deschiderea lucrărilor a participat și Excelența Sa Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic, care a transmis un mesaj personal, precum și salutul și binecuvântarea Papei Francisc pentru episcopii, credincioșii și cetățenii din România și Republica Moldova. Totodată, nunțiul și episcopii au discutat în detaliu despre pregătirea vizitei „ad limina Apostolorum” pe care ierarhii o vor face la Roma, în perioada 5-10 noiembrie 2018.

„Episcopii au dedicat mult timp discuției asupra impactului pe care îl are în viața și activitatea Bisericii noua reglementare europeană cu privire la protecția datelor personale. Caracterul istoric al registrelor pe care le țin parohiile catolice în România, ca și peste tot în lume, impun o aplicare particularizată a regulamentului amintit și acest lucru este detaliat într-un Decret General adoptat în plen. În cadrul sesiunilor de lucru, episcopii au dezbătut și unele aspecte referitoare la educație. Constatându-se că peste 250 de copii și tineri au participat la olimpiadele de Religie Catolică în limba română și maghiară și văzând rezultatele bune obținute de aceștia, se înțelege că există interes pentru această materie școlară. S-a discutat și despre situația manualelor școlare de religie, despre noile propuneri ale Ministerului Educației Naționale pentru discipline opționale, precum și despre situația acordului dintre MEN și Sfântul Scaun.

Episcopii au mai discutat și despre pre-sinodul și sinodul dedicat tinerilor, convocat de Papa Francisc, care se va desfășura în toamna 2018 la Roma, având ca temă „Tinerii, credința și discernământul vocațional”, despre Întâlnirea Mondială a Tineretului din 2019, din Panama, și Întâlnirea Națională de la Satu Mare, din 25-29 iulie 2018, la care ierarhii au anunțat că îi vor însoți pe tinerii participanți din propriile dieceze și eparhii. Un eveniment important în acest context va fi beatificarea, pe 22 septembrie 2018, la Nisiporești (NT), a tinerei Veronica Antal, fecioară martiră, care va deveni astfel o mijlocitoare și un model de trăire a credinței” – se precizează în comunicat.

Conform aceluiași document, un alt subiect abordat a fost Întâlnirea Mondială a Familiilor, pusă sub semnul exortației Papei Francisc – Amoris laetitia (Bucuria iubirii), care va avea loc la Dublin (Irlanda), între 21-26 august a.c.: episcopii au stabilit componența grupului care va reprezenta Conferința Episcopilor din România și au discutat despre modalitatea alternativă de participare la eveniment. Episcopii au mai stabilit ca următoarea sesiune plenară a CER să se desfășoare la Șumuleu Ciuc, în perioada 18-20 septembrie 2018.

Conferința Episcopilor din România îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România și exprimă „unitatea Bisericii locale și comuniunea cu urmașul lui Petru, Sfântul Părinte”. Episcopii catolici din România se întrunesc de două ori pe an în sesiune ordinară, primăvara și toamna.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie