Note de spectator

Seară memorabilă la Filarmonică cu “La fanciulla del West”!

De foarte, foarte multă vreme nu am mai fost martorul unui final de concert cu publicul în piciaore, aplaudând minute în şir, repet, de foarte, foarte multă vreme.

Am mai avut şi vom mai avea operă în concert pe scena Filarmonicii de Stat Transilvania. După doi ani de Wagner, seara de vineri a propus întâlnirea cu un op puţin prezent scenic în teatrele lirice, La fanciulla del West de Puccini. Şi sincer să fiu, după interpretarea oferită, am ajuns la concluzia, legitmă de altfel, că Fata din Vestul Sălbatic poate cuceri inimile spectatorilor doar prin montări de genul celei de vineri 21 iunie, opera în concert devenind astfel forma cea mai bună de prezentare şi asimilare a lucrării. Cu o menţiune, reprezentarea să fie la nivelul artistic reclamat.

Fata din Vestul Sălbatic a fost propunerea celor de la Pentatone (Olanda), realizarea unui CD mai bine spus. Vă asigur că, după ce seara de vineri, după toată munca despusă de artişti şi nu numai de ei, în pregătirea înregistrării, La fanciulla del West cu Filarmonica clujeană este un succes, şi de scenă şi de înregistrare. Unul la care fiecare membru al echipei artistice şi-a adus contribuţia şi nu oricum, profesionalismul fiind cuvântul de ordine.

Maestrul Lawrence Foster (nume cunoscut bine clujenilor şi nu numai lor) a fost cel care a ales distribuţia. Chiar una internaţională fiind – Melody Moore, Lester Lynch, Amitai Pati, Martin Jan Nijhof/Olanda, Kevin Short, Alessandro Luciano, Antonio Di Matteo, Ilseyar Khayrullova, Gustavo Casillo, Marius Budoiu, Radu Câmpan, Alexandru Suciu, Ruben Ciunga, Lorant Barta, Rareş Munteanu, Kopeczi Sandor, corul de bărbaţi al Filarmonicii -, Foster a ales bine. În plus, având în mână şi o orchestră simfonică de calibru, a reuşit să impresioneze conferind op – ului puccinian alura superproducţiei! Nu este absolut nici o exagerare în afirmaţia făcută. A reuşit genul de spectacol pe care doreşti să-l revezi, asta este sigur.

Repetiţiile, înregistrările, toată munca în ansamblul ei, au dus spre o producţie de top specifică numai marilor scene. Foster recreează lumea Vestului Sălbatic, tensiunile interioare şi exterioare fiind numai şi numai de partea dramaturgiei muzicale. Un cu totul alt Puccini, putem spune fără să greşim. Naraţiunea muzicală este cursivă şi coerentă, captează de la primele note, învolburări sonore conduc in tutti spre spre un desen melodic dens şi colorat, evidenţiind fiecare compartiment al orchestrei. Cu plusul adus de contribuţia din plin a soliştilor, voci bine alese, timbrate, puternice, creatoare ale unor personaje autentice.

Am spus că reuşita spectacolului poartă amprenta întregii echipe, trebuie deci să – i amintesc în acest context pe Nestor Bayona (dirijor asistent), Cornel Groza (dirijorul corului), Lelia Serafinceanu (pregătirea muzicală), Matelda Cappelletti (consultant pentru limba italiană).

Pentru cei prezenţi, La fanciulla del West rămâne una dintre cele mai plăcute şi memorabile experienţe scenice oferite cu generozitate de Filarmonica clujeană. Cum spectacolul se înscrie în sfera celor ce aşează Filarmonica Transilvania alături de alte mari ansambluri vestice, nu ne mai rămâne decât şi aşteptăm lansarea oficială a CD – ului.

Demostene ŞOFRON

Foto Bogdan MESEŞAN

foto: Bogdan Meseșan

foto: Bogdan Meseșan

foto: Bogdan Meseșan

foto: Bogdan Meseșan

Articole din aceeasi categorie