Noi reguli în biserici și mănăstiri, pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus

Toate lăcașurile de cult din Patriarhia Română trebuie să afișeze, la intrare, recomandările Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19) – a anunțat Cancelaria Sfântului Sinod.

Într-o nota transmisă parohiilor și mănăstirilor, acestea sunt sfătuite să asigure o zonă de igienizare a mâinilor, cu produse necesare pentru aceasta (apă, săpun, dezinfectanți etc.), în proximitatea lăcașurilor de cult. De asemeni, să respecte măsurile dispuse de autoritățile publice și să coopereze cu acestea, asigurând, totodată, libertatea religioasă a credincioșilor de a participa la viața liturgică a Bisericii și de a primi asistență religioasă, în biserică și la domiciliu.

„Pentru a evita aglomerarea credincioșilor în spațiul de cult, în timpul săvârșirii  Sfintei Liturghii se vor utiliza difuzoare exterioare sau Sfânta Liturghie se va săvârși în aer liber, lângă lăcașul de cult. Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic, pe întreaga perioadă a săptămânii, încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind spovedania, împărtășania și citirea unor rugăciuni. Astfel, se va evita aglomerația credincioșilor la slujbele de sâmbătă și duminică” – se spune în nota transmisă parohiilor și mânăstirilor.

Totodată, Cancelaria Sfântului Sinod recomandă „consultarea, la nivel de unitate de cult, acolo unde este posibil, cu cadre medicale competente, pentru a identifica măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus (exemplu: îndrumarea persoanelor suspecte de gripă din rândul celor care vin la biserică către unități medicale; dezinfectarea căilor de acces și aerisirea corespunzătoare a lăcașurilor de cult)”.

„Cu prilejul săvârșirii slujbelor bisericești, înainte de otpust se va citi rugăciunea specială pentru pocăință, pentru oprirea epidemiei actuale, pentru însănătoșirea persoanelor bolnave și pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale și a persoanelor care contribuie la prevenirea și combaterea epidemiei” – mai recomandă sursa citată.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie