Nimic nou pe frontul din Est

RADU VIDA

Radu-VidaAm „furat” binecunoscutul titlu doar pentru a arăta că, în est (citiţi China) există un front continuu pentru acapararea bunăvoinţei economice, financiare şi de investiţii a acestei mari puteri planetare. Cine urmăreşte cu atenţia depeşele agenţiilor internaţionale de ştiri e la curent cu faptul că, aici, în China există o activitate febrilă a companiilor de stat, firmelor particulare şi ale ţărilor din întreaga lume pentru a cîştiga teren în lupta pentru cooperare economică. Şi, indiferent de ipocrizia politică, de atacurile murdare, pînă la urmă, asupra sistemului de aici, toţi, dar absolut toţi se întrec în a intra în graţiile Chinei. Nu mai departe decît apropiata întîlnire din Elveţia, Olanda şi Ungaria – Săptămîna economiei şi comerţului din Guangzhan – aduce în Europa 59 de persoane dintre care 45 de experţi financiari, din domeniul investiţiilor, energiei, agriculturii, cercetării ştiinţifice, cu o sesiune specială pentru Forumul de investiţii şi cooperare China-Olanda.

Este un exemplu.
Se pot da cu sutele, cum spuneam, şi, sincer, nu-i de glumit sau de ignorat asemenea oportunităţi. Pentru că, nu-i aşa, e puţin probabil ca investiţiile, banii, expertiza şi bunăvoinţa politică chineză să ajungă pentru toţi.
Spun toate acestea în speranţa că am depăşit penibilul momentului în care, timp de 8 luni nu am avut ambasador în RP Chineză, ba, mai mult, reprezentanţii noştri de acolo nu au făcut nimic pentru suplinirea disfuncţiei diplomatice ivite. Sigur: preşedinte este tot dul Băsescu şi, din această cauză activitatea în această direcţie este încetinită. Am sperat însă să fim mai activi, mai ales după vizitele reciproce ale primilor miniştrii din România şi China şi după parafarea unor declaraţii de mare perspectivă.

Dar nu s-a întîmpla aşa.
Universitatea din Shanxi şi Universitatea Poporului Chinez din Beijing au organizat un Simpozion pe tema relaţiilor China – Europa Centrală şi de Est. Au fost abordate subiecte importante cum ar fi schimburile şi colaborările umane în noul context internaţional, dezvoltarea regiunii Europa Centrală şi de Est, influenţele aduse de criza obligaţiunilor suverane, învăţămîntul superior şi cercetarea şi, în fine, colaborarea China Europa Centrală şi de Est. Au participat 40 de institute de învăţămînt superior şi cercetare ştiinţifică. Iar simpozionul a anunţat că are în vizor imensificarea schimburilor de experienţă în cercetarea ştiinţifică şi aprofundarea cunoaşterii acestora.

M-am mirat – recunosc – cînd nu am regăsit numele reprezentanţilor României la aceste lucrări. Dar, mi-am zis, poate nu este de interesul unor agenţii şi ziare de mare tiraj din China. Dar nici reporterul de la Radio China Internaţional (în limba română) n-a găsit de cuviinţă să spună o vorbă despre participarea noastră. E trist dacă n-am fost acolo. După cum tot trist şi cu consecinţe incalculabile mi se pare şi participarea la Conferinţa Mondială a strugurilor (august, Yanqing – Beijing). Au fost 300 de reprezentanţi din 30 de ţări. Despre noi? Nimic. De rău, şi tot ar fi fost mai bine, decît să nu se spună nimic. Doar CRI a amintit de slaba noastră prezenţă. Dar în chineză sau în traducere, această atitudine înseamnă ori indolenţă şi nepăsare, ori, pur şi simplu, rea voinţă.

Nu eu sînt acela care trebuie să atragă atenţia asupra faptului că, întîlnirile directe aduc numai beneficii. Dacă sînt bine organizate, avem ce oferi şi dacă ştim să ne promovăm, înseamnă că pentru un sector sau altul îi merge mai bine. Iar logica elementară spune că, în acest caz, şi „la general” putem contabiliza… un pic mai bine.
Dar, dacă ne purtăm ca apa sfinţită…

Articole din aceeasi categorie