Neohorthyştii clujeni şi-au sfinţit steagul de luptă

La Biserica Sfîntul Mihail din Cluj-Napoca a avut loc, ieri, ceremonia de sfinţire a steagului Ordinului Vitejilor Cluj, organizaţie înfiinţată în 1920 de antisemitul Horthy Miklos.
Ceremonia religioasă a început la ora 10.00, cînd o delegaţie formată din 25 de persoane a adus în Biserica Sfîntul Mihail steagul Scaunului Vitejilor din Cluj. La manifestare au luat parte aproximativ 250 de persoane, printre aceştia numărîndu-se reprezentanţi ai vitejilor din Ungaria şi Transilvania.
Ordinul Vitejilor din Cluj este condus de Rozalia Tokay, care coordonează şi activitatea Asociaţiei Maghiare a Handicapaţilor Motor.
Acţiunea de sfinţire a steagului Ordinului Vitejilor Cluj nu a fost organizată întîmplător în această perioadă. Aceasta a avut loc în contextul în care la 30 august se marchează Diktatul de la Viena prin care Ungaria horthystă a anexat Nord-Vestul Transilvaniei. Actul de la 30 august 1940 a creat cadrul pentru ca autorităţile horthyste să comită atrocităţi inimaginabile în rîndul românilor. Sute de persoane au fost omorîte pentru simplul fapt că vorbeau limba română. Rănile de atunci continuă să sîngereze şi acum, în timp ce unele cercuri naţionalist -şovine maghiare fac eforturi disperate pentru a-i reabilita pe cei pe care justiţia i-a declarat criminali de război pentru atrocităţile pe care le-au pus la cale ori le-au săvîrşit.
Furia horthystă a lovit în judeţul Cluj şi localităţile Huedin, Sucutard şi Mureşenii de Cîmpie.
Ordinului Vitejilor a fost constituit în 1920 de Horthy Miklos, guvernatorul Ungariei. Horthy a fost căpitanul ordinului pînă în februarie 1957. Au fost învestite în ordinul de viteaz persoanele care au comis fapte eroice în diferite lupte sau au excelat în slujirea poporului maghiar. După al doilea război mondial, funcţionarea ordinului a devenit imposibilă, membrii au fost persecutaţi. În 1947, folosirea titulaturii a fost interzisă, însă nu s-a reuşit desfiinţarea definitivă a formaţiunii. În reînvierea Ordinului Vitejilor a jucat un rol important emigraţia maghiară, în special linia maghiară a dinastiei habsburgice. În 1962, Comisia Permanentă Internaţională a Ordinelor Cavalereşti a recunoscut existenţa Ordinului maghiar al Vitejilor. În Ungaria, ordinul a fost recunoscut oficial în 1992, an în care Ordinul Vitejilor a reînviat, fiind înregistrat şi oficial .
Căpitanul din Transilvania al ordinului este viteazul dr. Szekely Zsolt, căpitani scăunali din judeţul Covasna sînt Barabas Ferenc şi Koch Elöd.

C.P.

Articole din aceeasi categorie