Muzică

Flauto Dolce la 20 de ani!

miercuri, 19 august, 15. 00 * Grădina cu ruine, strada Kogălniceanu

Seria concertelor aniversare susținute de Flauto Dolce-Majo Zoltan/director artistic, flaut drept; Szabo Maria/flaut drept; Miklos Noemi/clavecin, orgă; Mihaela Maxim/soprană- continuă. Primula fost să fie în 3 iulie 2020, al doilea are loc astăzi, 19 august, prilej de a asculta un program nou, dar și de a fi martorii lansării unui CD.

Programul de concert cuprinde piese puțin către deloc cunoscute sau ascultate. Astfel, ne vom delecta cu lucrări de Giovanni Gastoldi (”Il Curioso”, ”La Spensierato”), Marco Uccellini (”La Bergamasca”), Philip Rosseter (”When Laura Smiles”), Thomas Morley (”It Was a Lover”), Franz Pfeifer (”Tartozkodo kerelem”), Anonim (”Greensleeves”), ”Dansul Principelui Transilvaniei și alte dansuri” (secolul al XVII-lea), ”Două cântece tradiționale armenești din zona Gherlei”, Anonim (”Dansuri”).

CD-ul care urmează să fie lansat, Flauto Dolce 20, este axat pe înregistrări din diferite concerte susținute de Flauto Dolce începând cu 2010 și până anul trecut, în țară sau peste hotare. Sunt prezențe concertistice la Brașov (Biserica Neagră), Cluj-Napoca, București, Budapesta, Zalău.

Au fost incluse lucrări de Giuseppe Torelli, Georg Philipp Telemann, Johann Sartorius, Franz Pfeifer, Bartok Bela, Liviu Glodeanu, Felicia Donceanu, plus cântece tradiționale armenești, dansuri tradiționale din America de Sud, cântece tradiționale hasidice, piese din cunoscutul Codex Caioni.

Invitații sunt Hegyi Gabor (trompetă), Turk Erich (orgă), Toth Agnes (percuție), Samson Melinda (soprană), Kovari Aranka, George Muntean (chitară), Radu Rădescu (țambal).

Se cuvin scrise și câteva rânduri despre Flauto Dolce. Ansamblul a luat nastere la Cluj-Napoca, în anul 2000, la inițiativa lui Zoltán Majó, fiind alcătuit din trei instrumentiști și o soprană toți având o bogată experiență artistică.

Numele ansamblului provine de la denumirea italiană de epocă a familiei de instrumente a flautului drept (instrumentul este cunoscut și sub denumirea germană de blockflote), foarte apreciat în Renaștere și Baroc, utilizat fiind în creațiile lui G. F. Handel, J. S. Bach, G. Ph. Telemann.

Repertoriul ansamblului este format din muzica veche și tradițională din Europa Occidentală, propunându-si, în egală măsură și cu fiecare concert, redescoperirea muzicii vechi, tradiționale, din spațiul românesc, dar și interpretarea unor compoziții contemporane, unele dintre acestea prezentate în primă audiție absolută.

Ansamblul Flauto Dolcefoloseste, în acest sens, drept resurse , diferite culegeri și manuscrise de epocaă integrând în stilul său influențe orientale (turcești, ebraice, țigăneşti, armenești…) sau de altă natură, respectiv din folclorul autentic și din muzica veche autohtonă, de curte sau orășenească.

Flauto Dolce a colaborat cu mai mulți muzicieni de marcă în cei 20 ani de existență, a susținut peste 200 de concerte și numeroase turnee în areale muzicale diverse. Trebuie amintită cu acest prilej și implicarea în organizarea anuală a unui festival de muzică veche la Cluj-Napoca.

Demostene ȘOFRON

Articole din aceeasi categorie