Muzica yoga ascultată înainte de culcare are beneficii asupra inimii

Ascultarea muzicii yoga înainte de culcare este benefică pentru sănătatea inimii, conform unui studiu efectuat în India, prezentat la congresul Societăţii Europene de Cardiologie desfăşurat în Munchen, citat de Press Association.
Cercetarea a descoperit că nivelul de anxietate a scăzut semnificativ în cazul participanţilor expuşi la muzică yoga şi a crescut dacă subiecţii au ascultat muzică pop sau şi-au petrecut timpul în linişte.
De asemenea, participanţii la studiu au prezentat o stare de spirit mai bună după ce au ascultat muzică yoga în comparaţie cu efectele muzicii pop sau ale liniştii. La cercetare au participat 149 de persoane sănătoase care au luat parte la trei sesiuni desfăşurate timp de mai multe nopţi. Prima sesiune a constat în ascultarea înainte de culcare a muzicii yoga, relaxantă sau meditativă, iar cea de-a doua în muzică pop cu ritmuri constante. În cea de-a treia sesiune participanţii au stat în linişte.
Pe parcursul fiecărei sesiuni, variabilitatea ritmului cardiac a fost măsurată timp de cinci minute înainte de începerea muzicii sau a perioadei de linişte, timp de zece minute în timpul muzicii sau a perioadei de linişte, dar şi timp de cinci minute după ce muzica se oprea. În plus, nivelurile de anxietate au fost evaluare înainte şi după fiecare sesiune cu ajutorul scalei de anxietate Goldberg. Nivelul sentimentului pozitiv a fost măsurat subiectiv după fiecare sesiune utilizând o scală vizuală analogică. ‘’Utilizăm terapia prin muzică în cadrul spitalului nostru, iar în acest studiu am demonstrat că muzica yoga are un efect benefic asupra frecvenţei cardiace înainte de culcare’’, a declarat autorul studiului, dr. Naresh Sen cardiolog la HG SMS Hospital din Jaipur. ‘’Poate că ştiinţa nu a fost mereu de acord, însă indienii au crezut mult timp în puterea diverselor terapii altele decât medicamentele ca modalitate de tratament pentru afecţiuni’’, a precizat Naresh Sen adăugând că este nevoie de aprofundarea cercetării în ceea ce priveşte ‘’efectele cardiovasculare ale intervenţiilor prin muzică puse în aplicare de un terapeut avizat’’.
‘’Ascultarea muzicii relaxante înainte de culcare este o terapie ieftină şi uşor de implementat, fără efecte adverse’’, a concluzionat specialistul.
Şi alte cercetări au demonstrat anterior efectul benefic al muzicii asupra nivelul de anxietate în cazul pacienţilor cardiaci. Însă, studiile cu privire la efectele muzicii asupra inimii în cazul subiecţilor sănătoşi au produs rezultate inconsecvente parţial, deoarece nu s-a menţionat la ce gen de muzică au fost expuşi participanţii, notează Press Association.
Potrivit dr. Sen, frecvenţa cardiacă suferă modificări ca răspuns la semnalele ‘’luptă sau fugi’’ sau ‘’odihneşte-te şi digeră’’. Aceste stări sunt reglate de sistemele nervoase simpatic şi, respectiv, parasimpatic, care alcătuiesc sistemul nervos autonom.
Variabilitatea pulsului ridicat demonstrează că inima este capabilă să se adapteze unor astfel de schimbări, în timp ce variabilitatea pulsului scăzut indică un sistem nervos autonom cu o capacitate mai mică de adaptare.
Dr. Sen a precizat că terapiile holistice, precum muzica, nu pot înlocui medicamentele şi intervenţiile medicale şi trebuie utilizate doar alături de acestea.

Articole din aceeasi categorie