Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Ilfoveanu 2020

2-20 septembrie * vernisajul miercuri, 9 septembrie, 18. 00

Ziua Europeană a Patrimoniului propune un Regal Ilfoveanu, eveniment organizat de Casa Vikart. Este, dacă nu mă înșel, a treia personală a Maestrului Sorin Ilfoveanu la Cluj-Napoca, precedentele înregistrându-se în 1975 și 2002, gazdă fiind tot Muzeul de Artă.

Expoziţia cuprinde un fond de artă de 45 de lucrări, care nu a fost expus public niciodată, unele fiind realizate special pentru acest eveniment. Plusul de valoare al eveneimentului este dat de un catalog cu semnătura olografă a maestrului. De altfel, la deschiderea expoziţiei vor lua cuvântul Sorin Ilfoveanu, Petru Lucaci (preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Romania), Vakar Istvan, Luciana Stanciu (director Casa Vikart) și Adina Rențea (specialist de comunicare Vikart).

Sorin Ilfoveanu scrie, la 84 de ani, istorie, istoria artei contemporane. Lucrează cu aceeași pasiune, citește, scrie. Vă propun câteva rânduri doar: ”La senectute nu mai are rost să te prefaci că ești ceea ce nu ești. Până la 50 de ani, amesteci lucrul tău de zi cu zi, cu dorința de afirmare, orgoliul și trufia de a se vorbi despre tine; după aceea, rămâne lucrul tău de zi cu zi. Voluptatea de a contempla; lucrurile care acționează asupra ta scot la iveală ceva care e înăscut în tine; să pătrunzi sinea obiectelor”. Și în sinea obiectelor au pătruns, responsabil, Simona Vilău, Victor Neuman, Aurelia Mocanu, Ștefan Agopian, Andrei Pleșu… Iată ce scrie Simona Vilău: ”Personalitatea profundă şi reţinută a artistului transpare din armonia desăvarşită, uneori ascetică, alteori eterică din picturile sale noi. Retragerea in atelier, lucrul zilnic şi tenace, timpul acordat meditaţiei şi lecturii, respectul pentru materie şi materialele de lucru, ordinea poetică a pupitrului de desen ii conferă acestuia o aură misterioasă şi incitantă de clasic modern al timpurilor noastre”. La rândul său, Victor Neuman scrie: ”Simplitatea stilistică este un mod de a fi al maestrului. Minuția și pasiunea pentru redarea visului cu ochii deschiși sunt însoțite de o știință și o plăcere a desenării simbolurilor. Grație unei profunde atracții pentru cunoașterea omului și a istoriei lui meandrate, Sorin Ilfoveanu recrează, în stilul său, câteva din marile teme ale culturii. El simte și conștientizează mișcarea ființei dinspre trecut spre viitor, dezvaluindu-i misterele spirituale în limbaje artistice îndelung exersate. Admirabila gramatică a formelor, arta desenelor maestrului Sorin Ilfoveanu animă un univers fără de început și fără de sfârșit”. În fine, Ștefan Agopian lasă scrise următoarele: ”Singurătatea personajelor lui Sorin Ilfoveanu, tristețea lor venită parcă din alte vremuri. Lumea fără timp, dar nesfârșită tocmai din cauza asta. Gesturile încremenite într-un ceremonial al morții, când nimic nu mai e tragic, ci numai un moment a ceea ce suntem Si, dincolo de toate astea, deodată, o explozie a gestului tandru-sexual: dorinta de a fi rezolvat ă prin sexualitate pur ă a unor unduiri de linii, care ne amintesc brusc că sintem făcuți din țărină şi pofte “.

Stilul Maestrului este inconfundabil. Motiv pentru care vă propun câteva dintre lucrări, tocmai pentru a vă familiariza cu un univers care continuă să fascineze și o va face mult timp și de acum înainte.

Demostene ȘOFRON

Articole din aceeasi categorie