Musulmanii din România încep postul cel aspru al Lunii Ramazan

Membrii comunităţii musulmane din România vor celebra luni, 6 mai, la ora 03.45, începutul Lunii Sfinte Ramazan, perioadă în care credincioşilor le este interzis să se hrănească şi să se hidrateze, din zori de zi până la apusul soarelui, informează Şeful Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf.

Potrivit sursei citate, Luna Ramazan semnifică, în religia islamică, începutul revelării Coranului Cel Sfânt, de către Îngerul Gavril, Profetului Muhammed, eveniment ce se consideră a fi avut loc în Noaptea Sfântă de Kadir, a 27-a noapte din Luna Sfântă Ramazan, în Peştera Hira din muntele Nur, de lângă oraşul Mecca, în anul 610, revelaţie ce a durat 23 de ani.

„Islamul stabileşte faptul că Postul din Luna Ramazan este unul dintre cei cinci stâlpi ai religiei, alături de Mărturisirea credinţei (Shahada), Cele cinci rugăciuni zilnice obligatorii (Salah), Pelerinajul la Mecca (Hajj) şi Contribuţia anuală de solidaritate cu nevoiaşii (Zakat). Învăţăturile islamice impun, de asemenea, ca musulmanii să parcurgă un ciclu spiritual profund, distinct normelor cotidiene de pe parcursul anului, timp de 29 de zile de la începerea Postului Lunii Ramazan, acest parcurs fiind realizat în reculegere şi rugăciune, pentru primenirea corporală şi spirituală” – a declarat Muftiul Iusuf, pentru AGERPRES .

Liderul spiritul musulman a mai afirmat că, potrivit tradiţiei şi preceptelor religioase, postul şi efectuarea rugăciunilor zilnice, de preferinţă în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cina ‘Iftar’, care este împărţită cu prietenii, rudele, cunoscuţii sau pelerinii, şi rugăciunea specifică Lunii Sfinte Ramazan, Teravih. În aceeaşi perioadă, masa rituală de dinaintea zorilor, ‘Sahur’, este luată în familie.

„Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, Cel Care i-a revelat Profetului Muhammed Cartea Sfântă, Coranul, iar tradiţia spune că în această perioadă sunt deschise porţile Paradisului, cele ale iadului sunt ferecate şi diavolii sunt încătuşaţi. De asemenea, un moment important în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr, celebrată anul acesta în noaptea de 31 mai spre 1 iunie, când se consideră că Allah Atotputenicul a început revelarea Cărţii Sfinte, Coranul, către Profetul Muhammed, prin intermediul Îngerului Gavril” – a precizat Şeful Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf.

Conform tradiţiei, pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei Luni Sfinte, slujbele din moschee, mukabele, încep dimineaţa, cu citirea Coranului, de către imami, la care participă femeile, iar seara are loc slujba Teravih, cu participarea bărbaţilor şi a femeilor din comunitate.

„Postul din Luna Sfântă Ramazan înseamnă în egală măsură atât abstinenţă fizică cât şi spirituală şi în această lună, a iertării şi a milei, musulmanii trebuie să aibă, cu precădere, un comportament specific preceptelor islamului, această perioadă fiind considerată un mijloc de purificare, un exerciţiu de autocontrol şi o dovadă de credinţă şi de aceea urarea tradiţională, adresată de mine credincioşilor, este să aibă o Lună Sfântă Ramazan binecuvântată!”, a conchis Muftiul Muurat Iusuf, într-o declaraţie transmisă în exclusivitate pentru AGERPRES.

Articole din aceeasi categorie