Muntele Dobrin intră în circuitul marilor sărbători

Nu doar frumusețea munților noștri, ci și căldura greu suportabilă a acestui fierbinte anotimp ne obligă să ne … rătăcim pe înălțimile ozonate ale secularelor păduri dominate de falnici arbori de foioase și rășinoase în care susurul pâraielor cristaline îți generează stări mirifice și de totală destindere.

Flora și fauna montană au splendori inconfundabile și necesare echilibrului vieții, la a căror perenitate trebuie să ținem cu orice preț, din care trebuie exclus prăpădul… trocurilor economice ce decimează arealul silvic.

Momente de mare frumusețe artistică și peisagistică am trăit, la sfârșitul săptămânii și lunii iunie, când la Muntele Dobrin au urcat sute de iubitori ai înălțimilor verzi, dar și ai cântecului și jocului popular tradițional, care au savurat un program ce s-a situat la ridicate cote, atât la propriu cât și la figurat.

Aici, prin excelenta organizare asigurată de conducerea Primăriei Măguri Răcătău, Consiliul local și Consiliul Județean, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj , s-a desfășurat a X – a ediție a Serbării Muntelui Dobrin, care a avut și un moment jubiliar generat de prezența pe scenă a celor doi inițiatori, de acum un deceniu. Este vorba de primarul comunei, Petre Prigoană, care atunci nu împlinise vârsta de 30 de ani și cunoscutul om de cultură tradițională, Tiberiu Groza, fost director al CJPPCT Cluj, actualmente președintele Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” din România.

Pe acest pisc înalt de 1601 m, pe ale cărui coborâșuri abundă tufărișul de afin, iar ,, casele de vacanță” ale zootehniștilor sunt încă active deoarece comuna numără peste 2800 de vaci cu lapte ce nu-și mai cer analize și certificate de constatare a purității ecologice, s-a construit o solidă scenă în aer ozonat, lângă o bisericuță din lemn, și ea cu un certificat mai nou de naștere.

În acest locaș de rugăciune preoții din parohiile comunei au ținut slujba religioasă în ziua Hramului Sfinților Petru și Pavel, de unde a… izvorât și Sărbătoarea Muntelui Dobrin, despre a cărei importanță etnofolclorică și turistică a vorbit primarul Petru Prigoană.

Numeroşi artiști și formații de dansatori

O sărbătoare la care și-au adus contribuția peste 20 de artiști și formații de dansatori, spre mulțumirea sutelor de participanți veniți nu doar din satele comunei, ci și din Cluj-Napoca, județul Cluj și cele învecinate.

Și cum bine știm că în luna cireșelor s-a născut crăișorul Apusenilor, Avram Iancu, care, așa cum puncta președintele societății ce-i poartă numele, la 25 de ani conducea o armată de 55.000 de țărani, iar la 27 de ani și-a scris testamentul în care-și exprima marea dorință de a-și vedea națiunea fericită.

Președintele Tiberiu Groza a evocat personalitatea lui Avram Iancu, a invitat participanții să urce la Fântânele și Muntele Găina, la spectacole și manifestări jubiliare, iar vicepreședintele societății, prof. Alexandru Rus a recitat și o emoționantă poezie dedicată acestui erou național.

Chiar dacă ordinea intrării pe scenă nu este conformă cu nominalizările făcute aici, important este de reținut că majoritatea soliștilor ce au dat valoare evenimentului au fost tineri cu repertorii respectabile. Ei se numesc: Larisa Marc, Elisabeta Guzu, Ioana Budae, Florian Roșian, Cioaza Mariș Gheorghe, Ionuț Candrea, Ioana Petran, Diana și Denisa Todea, Diana și Andreea Joldeș, Ghiță Golban, Gabriela Pleș, Livia Maria Hetea Danciu, Anda Mariș, Florina Trif, Andreea Bogdan, Estela Paulina Bodea, Raluca Roșu și Anicuța Roșu.

Orchestrația a fost asigurată de instrumentiști din formația ,, Cununa Transilvană”, iar frumusețea jocului popular românesc a fost adus pe scenă de ansamblurile: Nepoții Iancului și Dor Transilvan, iar recitaluri de suflet au oferit la această înălțime Adriana Irimieș și îndrăgitul artist bihorean, Cornel Borza.

Împărăția lui Zamolxe

În scurtul dialog purtat cu coordonatorul acestei sărbători, care a urcat pe platoul Dobrinului un număr impresionant de oameni și autoturisme, dl. Petru Prigoană, am mai reținut că această comună are un fond forestier ce se întinde pe 16 mii de hectare, că aici sunt atrase cele mai multe fonduri europene pe forma de subzistență, iar în scurt timp se achiziționează un utilaj de mare utilitate pentru situații de urgență și se va finaliza un cămin cultural ce are o suprafața construită ce se desfășoară pe 570 mp.

Acestea sunt cele mai noi investiții ce vor îmbogăți inventarul comunei ce beneficiază de Împărăția lui Zamolxe cuprinsă în rezervația zoologică de 514 ha cuprinsă în proiectul Clujul Văzut Altfel, apoi să nu uităm de Obârșiile Someșului Rece și Văii Răcătăului, Cheile Dimitresei și defileurile de un frumos magnific din perimetrul geografic al acestei comune montane ce numără 27.000 de hectare, cu reale desfătări turistice ce pot fi mai mult și mai bine puse în valoare de factorii decidenți ai județului și țării.

Pagină realizată
de Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie