Monumentul eroilor din Şoimeni

Zi de sărbătoare în satul Şoimeni, unde, în prima duminică din iunie, a fost dezvelit un monument dedicat eroilor care şi-au pierdut viaţa în luptele din cele două războaie mondiale.

În 1914, la începutul primului război mondial, în satul clujean Şoimeni trăiau 630 de locuitori şi – după cum a aratăt primarul Eugen Mureşan – 170 dintre aceştia au participat la luptele desfăşurate în diferite teatre de operaţiuni militare din Europa. Din păcate, 33 dintre ei nu s-au mai întors niciodată acasă, lor adăugându-li-se alţi 12 bărbaţi, care şi-au pierdut viaţa în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale. Lor le este dedicat monumentul realizat de Andrei Răileanu – o cruce impozantă, pe postamentul căreia sunt inscripţionate numele celor 45 de eroi – lucrare dezvelită duminică, 2 iunie, în prezenţa a numeroşi localnici, parlamentari, a reprezentanţilor armatei române şi a autorităţilor locale şi judeţene.
Şirul manifestărilor a debutat cu un simpozion, în cadrul căruia a fost lansat volumul “Şoimeni. De la Primul Război Mondial la Marea Unire” (editura Ecou Transilvan), carte a cărei autori sunt scriitorul Ion Mureşan, istoricii Ioan Bolovan şi Vasile Lechinţan, şi profesorul Simion Chita.
A urmat dezvelirea monumentului, care a fost sfinţit de un sobor de preoţi, manifestările continuând cu discursuri oficiale şi depuneri de coroane, momentul culminant fiind defilarea militară, la care au participat soldaţi ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene “Andrei Mureşanu”, Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive “General Vasile Danacu”, Regimentului 317 Cercetare “Vlădeasa” şi a Fanfarei Diviziei 4 Infanterie “Gemina”.
Manifestările s-au încheiat în curtea vechii şcoli a satului – unde acum se poate ajunge pe un drum proaspăt asfaltat – cu o mini-serbare cîmpenească, a cărei atmosferă a fost însufleţită şi de un spectacol de muzică populară.
V. DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie