Mitropolitul Clujului, ales în şedinţa de astăzi a Sfîntului Sinod

Noul mitropolit al Clujului va fi ales în şedinţa Sfîntului Sinod de astăzi, 18 martie, dintre cei doi candidaţi propuşi de Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului – ÎPS Andrei Andreicuţ şi PS Irineu Bistriţeanul, sau dintre aceştia şi un al treilea, dintre cei încă 21 de ierarhi eligibili, propus de Sinodul plenar. Recente declaraţii făcute însă de patriarhul Daniel la Cluj, după şedinţa Sinodului Mitropolitan, îi fac însă pe mulţi să fie sceptici în ceea ce priveşte adăugarea unui Irineual treilea nume pe listă. Iar dacă, la Cluj, în Sinodul Mitropolitan, PS Irineu Bistriţeanul a obţinut, aşa cum spun surse din Biserică, doar două voturi, iar ÎPS Andrei Andreicuţ şase voturi, majoritatea îl şi văd deja mitropolit pe arhiepiscopul Alba-Iuliei.

Patriarhul poate să recomande, însă nu poate să impună Sfîntului Sinod să rămînă la lista făcută la Cluj. Vor avea însă ierarhii din BOR tăria să treacă peste recomandarea patriarhului? Unii zic că da, alţii că nu. „Voia Domnului”, spun cei care cred că alegerea noului mitropolit o va face, totuşi, un Sinod călăuzit de Duhul Sfînt şi nu de calcule lumeşti.

În ziua în care Bartolomeu Anania ar fi împlinit 90 de ani, Sfîntul Sinod va trebui să dea Mitropoliei Clujului un mitropolit „vrednic şi demn, credincios Bisericii Ortodoxe, responsabil, integru, adversar al corupţiei de orice fel şi sub orice formă”. Un mitropolit ales pentru binele întregii Biserici şi nu din interese egoiste şi nici sub presiuni de ordin lumesc, astfel încît formula „Părutu-s-a Duhului Sfînt şi nouă” să nu devină „Părutu-s-a cutărui grup şi Duhului Sfînt”. Va fi acest mitropolit Andrei Andreicuţ, aşa cum cred cei Andreicutmai mulţi că s-ar cuveni să fie, întrucît arhiepiscopul a fost dorit de Bartolomeu Anania ca mitropolit al Ardealului? Va fi Irineu Bistriţeanul, pentru că a fost colaborator apropiat al ÎPS Bartolomeu, cunoaşte mai bine decît altul realităţile din arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi este iubit de credincioşii şi clericii clujeni? Va fi un al treilea, ale cărui calităţi şi realizări în şi pentru Biserică vor cîntări mai mult în balanţa Sfîntului Sinod decît ale oricăruia dintre cei doi?

Perioada care a trecut de la moartea mitropolitului Bartolomeu şi pînă acum a readus în atenţia opiniei publice tensiuni vechi, aproape uitate, din Biserică. Pe de altă parte, modul în care au fost prezentanţi, în diverse medii, candidaţii – reali sau doar presupuşi – nu s-a deosebit cu nimic de meschinăriile unei campanii politice, începînd de la răspîndirea de zvonuri şi pînă la strîngerea de semnături în favoarea unuia dintre candidaţi.

Mitropolitul Bartolomeu n-a lăsat un urmaş anume, în scaun, aşa cum au vrut, unii, să se ne facă să credem. N-a spus, Sfintul-Sinodîn testament, cine doreşte să-i fie urmaşul la cîrma mitropoliei, ci cum trebuie să fie acest urmaş. Nu a impus un om, ci a lăsat nişte criterii. Nişte repere pentru Sinod, dar şi pentru credincioşi ori clerici, bineştiind ambiţiile din Biserică şi cunoscînd tensiunile şi neînţelegerile.

Nu cine va fi, ci cum va fi mitropolitul Clujului contează. Şi contează nu doar pentru Cluj ori pentru celelalte judeţe din mitropolie, ci pentru întreagă Biserica Ortodoxă Română, dar şi, în foarte mare măsură, pentru celelalte Biserici. De aceea, dintre cei doi ierarhi propuşi la Cluj sau dintre cei doi şi un al treilea, Sfîntul Sinod va trebui să aleagă astăzi mitropolitul vrednic, demn, credincios Bisericii, integru. Iar de modul în care Sfîntul Sinod va alege depinde dacă ziua de vineri, 18 martie, va rămîne în calendarul ortodox ca Vinerea Binecuvîntată sau ca Vinerea Somnului. Asta pentru că, printr-o întîmplare tot de Dumnezeu îngăduită, ziua în care se alege mitropolitul Clujului este şi… Ziua Internaţională a Somnului.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie