Ministrul cocalar

În plină campanie electorală, PNL trece dintr-un scandal în altul. După ce a produs revoltă în rândul opiniei publice prin campania de racolare a aproape 150 de primari din toată țară, mulți dintre ei pesediști, liberalii au reușit să șocheze din nou. De data aceasta, indignarea a fost generată de justificările ministrului Transporturilor, Lucian Bode, după accidentul de circulație ce a avut loc pe DN 7, în zona localității Drăganul din județul Argeș, și de modul în care liderii PNL au încercat să-l apere și să-l scoată curat din acest scandal. Imediat după accident, PNL și-a pus în funcțiune mașinăria de propagandă pentru a convinge că Bode nu are nicio răspundere, deoarece nu el a fost la volan. „Am avut o discuție cu dl. Bode. (…) Nu are niciun fel de răspundere: nu a fost la volan, nu a impus ritmul de deplasare, nu a avut practic niciun fel de răspundere directă în acest eveniment. Nu cred că pe un accident se poate lua o decizie pe mandatul de ministru”, a transmis Ludovic Orban. În corul de apărători a lui Bode a intrat și președintele Klaus Iohannis, de altfel tot mai penibil. Președintele ”de facto” al PNL a lăsat să se înțeleagă că nu Bode e de vină, ci infrastructura și că sălăjanul care, practicând „alpinismul profesional” a ajuns din consilier local de Valcău deputat, iar acum ministru peste un domeniu atât de important pentru țară – cel al transporturilor, nu ar trebui să demisioneze. Numai că, o astfel de atitudine nu face decât să erodeze și mai mult încrederea în PNL și în președintele Iohannis.

De ce? Simplu. Lucian Bode s-a comportat ca un cocalar cu girofar. Același tip de comportament de care a dat dovadă și fostul ministru de la Interne, Gabriel Oprea, în contextul accidentului din 20 octombrie 2015, din București, în urma căruia agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, care i-a cauzat decesul. Și într-un caz și în altul e vorba de folosirea abuzivă a deplasării în regim de urgență. Chiar dacă, din fericire, în accidentul din localitatea Drăganul nu a murit nimeni, asta nu înseamnă că Bode trebuie absolvit de responsabilitate. În primul rând, șoferul SPP a forțat deplasarea pentru că Bode a comunicat că trebuie să ajungă în jurul orei 20 la Guvern. Cum deja era ora 18, iar până la Guvern mai erau de parcurs cam 130 de kilometri, dintre care o parte bună pe un drum național și prin București, șoferul SPP nu a mai așteptat în coloana formată în zona localității Drăganu, tocmai pentru a câștiga timp astfel încât să îndeplinească dorința ministrului Transporturilor de a ajunge la destinație la ora 20. Numai că acest abuz l-a costat pe ministru și, în loc să ajungă unde și-a propus, a ajuns într-un gard. Așa că imaginea sa e acum țăndări, iar onoarea, dacă o are, îl obligă să demisioneze.

PS. Iohannis se pare că a uitat că, în 2015, îi cerea ministrului Gabriel Oprea să demisioneze pentru că nu a gestionat bine situația legată de comunicarea în jurul accidentului polițistului, precizând că a fost „catastrofală”. „Într-o astfel de criză apare foarte multă emoţie şi opinia publică are dreptul la informaţii, are dreptul la luări de poziţie publice din partea celor implicaţi, din partea şefilor celor implicaţi. După părerea mea, întreaga comunicare pe acest accident a fost catastrofală. Aceasta este latura politică şi pe această latură politică i-am dat sfatul domnului Oprea. L-am sfătuit pe domnul vicepremier Oprea să-şi dea demisia”, spunea Iohannis. Dar oare, mă întreb și vă întreb, situația în cazul accidentului în care a fost implicat Bode a fost gestionată mai bine, mai ales că ministrul liberal a venit cu câteva precizări bâlbâite abia la cinci zile după accident?!

Articole din aceeasi categorie