Miliţiile care împiedică funcţionarea instituţiilor statului trebuie trimise în faţa justiţiei

AFP
Misiunea ONU din Libia (MANUL) a făcut apel la guvernul de uniune naţională (GNA) să trimită în judecată grupurile armate care împiedică buna funcţionare a instituţiilor de stat în această ţară căzută în haos. La şapte ani după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia rămâne în derivă, cu două tabere care îşi dispută puterea: GNA la Tripoli, recunoscut de comunitatea internaţională, şi un cabinet paralel în estul ţării, susţinut de puternicul mareşal Khalifa Haftar. Numeroase miliţii armate, care îşi schimbă jurămintele de credinţă în funcţie de diferite interese, şi grupuri jihadiste fac ca ţara să fie marcată de un climat de insecuritate cronică.
Într-un comunicat transmis duminică seară, MANUL “condamnă ferm actele de violenţă, de intimidare şi de obstrucţionare a funcţionării unor instituţii suverane din Libia de către miliţii”, făcând apel la GNA şi la ţările occidentale “să îi trimită în faţa justiţiei pe cei vinovaţi” de astfel de acte “criminale”.
Mai multe instituţii de stat, în special cele instalate în capitală, sunt cu regularitate ţinta unor hărţuiri şi intimidări din partea unor grupuri armate care operează, tehnic, sub Ministerul de Interne al GNA.
“Membrii acestor miliţii (…) atacă instituţiile suverane, împiedicând buna lor funcţionare”, a precizat MANUL. Şi chiar instituţiile militare şi de securitate se dovedesc deseori incapabile să se impună sau să învingă aceste miliţii, care sunt extrem de puternice.
Compania Naţională de Petrol (NOC) a transmis în urmă cu o săptămână că bărbaţi ai unui grup al Ministerului de Interne au intrat cu forţa în sediul Brega Oil, societate comercială însărcinată cu distribuirea de carburant, pentru a-l ‘aresta’ pe directorul său. Libyan Investment Authority (LIA), fondul suveran libian de investiţii, a trebuit să îşi părăsească recent birourile din centrul oraşului Tripoli pentru un loc ‘mai securizat’, din cauza unor ameninţări din partea unor miliţii care se amestecă în activitatea angajaţilor, conform companiei.

Articole din aceeasi categorie