Mii de somoni trataţi cu antibiotice improprii consumului uman au scăpat dintr-o crescătorie din Chile

Aproximativ 690.000 de somoni trataţi cu antibiotice improprii consumului uman au scăpat dintr-o crescătorie din Chile. Cuştile din care au scăpat peştii au fost deteriorate de o furtună violentă la 5 iulie, care a afectat ţărmul regiunii Los Lagos (la aproximativ o mie de kilometri de capitală), unde se află crescătoria Punta Redonda, care aparţine multinaţionalei norvegiene Marine Harvest, cel mai mare producător de somon de crescătorie din lume, informează vineri AFP.
Organismul de supraveghere a mediului din Chile (SMA) a cerut instanţei de mediu din Valdivia “o măsură de urgenţă şi temporară”, în sensul de a cere încetarea exploatării crescătoriei de somon deţinute de Marine Harvest Chile SA, pentru o perioadă de 30 de zile calendaristice, ‘’exclusiv în scopuri preventive”. Justiţia pentru mediu din Chile poate impune sancţiuni de până la 7 milioane de dolari şi închiderea definitivă a centrului.
La rândul său, Serviciul Naţional pentru Pescuit şi Acvacultură (Sernapesca), un organism public chilian, a depus o plângere la SMA împotriva Marine Harvest pentru “eventuale deficienţe în întreţinerea şi securitatea” fermei Punta Redonda. Marine Harvest a anunţat că 5,7% din somonul total a fost recuperat miercuri, într-o operaţiune desfăşurată sub supravegherea Sernapesca, a Marinei şi a poliţiei chiliene. Legea privind pescuitul şi acvacultura prevede o perioadă de 30 de zile pentru companie pentru a recupera cel puţin 10% din peştele scăpat, în caz contrar putându-se presupune existenţa unor daune aduse mediului. Pentru guvernul chilian şi organizaţiile de mediu, scăparea peştilor constituie un eveniment grav şi fără precedent, deoarece somonii au fost trataţi cu Florfenicol, un antibiotic de uz veterinar contra-indicat pentru consumul uman. Peştii sunt susceptibili să “conţină reziduuri de antibiotice”, ceea ce ar putea provoca reacţii semnificative la persoanele alergice la aceste medicamente, a spus SMA. Consecinţele asupra mediului ar putea fi, de asemenea, grave, afectând în special ecosistemul şi speciile marine native, precum şi revenirea la viaţa sălbatică a somonului care a scăpat, care poate transmite agenţi patogeni şi boli altor specii.
De asemenea, potrivit SMA, somonii scăpaţi din crescătorie aparţin unei specii invazive şi prădătoare, care poate modifica direct sau indirect şi în mod permanent echilibrul biodiversităţii marine. Industria de creştere a somonului din Chile, al doilea cea mai importantă din lume după cea din Norvegia, a cunoscut, de asemenea, în ultimii ani numeroase episoade importante de mortalitate din cauza proliferării algelor care sufocă peştele.

Articole din aceeasi categorie