Mihai Viteazul, comemorat la 418 ani de la asasinarea sa

Voievodul Mihai Viteazul a fost comemorat, luni, la 418 ani de la asasinarea sa, la Mănăstirea Mihai Vodă de la Turda, ridicată pe locul în care a fost ucis primul unificator al țărilor române. La manifestare au ţinut să ia parte sute de turdeni şi localnici din comunele apropiate. Printre participanţi s-au numărat subprefectul Alin Danci, primarul municipiului Turda, Cristian Matei, deputatul Cristina Burciu şi edilii comunelor din zonă.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţia Sa Andrei Andreicuţ, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Innocentios, Mitropolit de Rwanda şi Burundi.

În discursul pe care l-a avut în contextul evenimentului, subprefectul Alin Danci a ţinut să sublinieze că amintirea lui Mihai Viteazul în conştiinţa poporului român va fi întotdeauna legată atât de geniul său militar şi diplomatic cât, mai ales, de ideea unităţii politice româneşti.

„Avem datoria de a cinsti cum se cuvine faptele de glorie ale înaintașilor noștri care nu au pregetat nici o clipă să-și jertfească viețile pentru înfăptuirea României Mari. Sunt mândru și totodată bucuros să afirm că aceste lucruri se întâmplă aici, la Turda! Prin acţiunile pragmatice şi concepţiile politico-militare, Mihai Viteazul a fost o personalitate europeană a timpului său. Zilele lui Mihai Viteazul au fost curmate de adversarii lui, dar nu i-au putut ştirbi faima de care s-a bucurat ca apărător de neam şi ţară, precum şi de apărător al creştinătăţii.

Lupta şi înfaptuirile lui rămân şi astăzi, pentru toți românii, nu doar un moment al istoriei noastre naţionale, dar şi o pildă de devotament în slujba intereselor supreme ale ţării. Cinstirea lui este o datorie de onoare a tuturor generaţiilor prezente şi viitoare, este un îndemn de a fi la înălțimea înaintaşilor noștri în apărarea intereselor naţionale’’, a spus Alin Danci.

La rândul său, primarul din Câmpia Turzii a arătat că Turda are obligația istorică și mai ales morală, de a-i păstra vie, în permanență, memoria Marelui Voievod Mihai Viteazul. „Acest mare erou al neamului românesc și-a găsit sfârșitul pe meleagurile Turzii, printr-o crimă odioasă, în Sfânta zi de Duminică, 19 august 1601. Considerat de istoriografia românească drept primul unificator al Țărilor Române și apărător al creștinității, Voievodul Mihai Viteazul este un simbol erou național al orașului nostru’’, a spus Matei.

Manifestările de la Mănăstirea Mihai Vodă din Turda s-au  încheiat cu parada militară a unui deteşamant de militari din garnizoana Turda.  În 9 august 1601, Mihai Viteazul a fost ucis de mercenari valoni în tabăra de la Câmpia Turzii. Trupul acestuia a fost îngropat într-un loc rămas necunoscut, unii istorici susținând că la Alba Iulia, iar capul a fost dus în Țara Românească de unul dintre căpitanii fostului domn și înmormântat de Radu Buzescu la Mânăstirea Dealu, de lângă Târgoviște.

Mihai Viteazul a realizat prima unire politico-administrativă a celor trei țări românești, respectiv Muntenia, Transilvania și Moldova. Voievodul a intrat în Alba Iulia la 1 noiembrie 1599, unde s-a proclamat „Domn din mila lui Dumnezeu al Țării Românești și al Ardealului”.

El a organizat Cancelaria, care a început să emită, pentru prima dată în Transilvania, acte oficiale în limba română, alături de cele în latină și slavonă, și a pus bazele uneia dintre cele mai importante instituții culturale românești din Transilvania, Mitropolia Bălgradului. Într-un timp record, el a reușit să construiască o nouă catedrală și clădirile aferente pentru mitropolie, demolate mai apoi de către austrieci, la începutul secolului al XVIII-lea.

Pe locul acestora a fost construită între 1988 și 1992 o bisericuță de lemn.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie