Meseria de avocat, între izbîndă și nereușită

 Loredana-Curcudel_2Interviu cu avocatul Loredana Curcudel

Loredana Curcudel este avocat în Baroul Cluj și practică această profesie de mai bine de zece ani. Într-un interviu acordat ziarului Făclia, Loredana Curcudel vorbește despre cît de dificil este pentru o femeie să practice această profesie și ce înseamnă să pierzi și să cîștigi în fața instanțelor de judecată.
Rep: Doamna avocat Loredana Curcudel, practicaţi avocatura de mai bine de 10 ani. Ce v-a atras în această profesie?
Loredana Curcudel: Practic avocatura începînd cu anul 2005, fiind membru al Baroului Cluj din acel an. Încă din perioada studenției mi-am dorit foarte mult să pot practica aceasta profesie, gîndindu-mă că este un mijloc de a-i ajuta pe oameni în confrutarea lor cu legea și cu sistemul judiciar românesc. Vedeam în media multiple cazuri ale unor cetățeni care se considerau nedreptățiți de soluțiile primite în justiție pentru problemele lor și mi s-a părut fascinant să pot, în calitate de avocat, să ajut oamenii să-și rezolve într- o modalitate echitabilă și favorabilă acestora, problemele cu care se confruntă și să găsesc, deasemenea, căile legale cele mai potrivite pentru atingerea rezultatului favorabil urmînd totuși dispozițile legale. Și acum cred că avocații dețin pe de o parte un rol important în realizarea actului de justiție și pe de altă parte pot contribui la bunăstarea și liniștea clienților pe care-i reprezintă, într- o măsura semnificativă.
Rep: Cît de dificil esteLoredana-Curcudel pentru o femeie să practice această profesie?
Loredana Curcudel: Avocatura este o profesie frumoasă pentru cei care o iubesc cu adevarat, însă nu este deloc ușoară, mai ales pentru o femeie, atunci cînd dorești să faci cu adevărat avocatura. Mă refer aici la situația în care nu te mulțumești doar să ai dosare de o complexitate redusă ci vrei să te implici în procese de o complexitate ridicată, ce presupun o muncă asiduă, studiu intens. Avocatura, din punctul meu de vedere, este o profesie care necesită mult curaj, prudență, dedicare și înțelepciune din partea celui care o practică, iar pentru a atinge un anume nivel de performanță este nevoie de mult timp pe care să- l dedici exercitării acesteia. De aceea, de multe ori, ajungi să nu mai ai timp pentru viața ta personală sau pentru alte activități pe care ți le propui să le desfășori. Cu toate acestea, pentru cei care iubesc profesia aceasta satisfacțiile atît profesionale cît și materiale sînt pe măsură.
Rep: Cum a fost primul an de activitate în acest domeniu?
Loredana Curcudel: Consider ca în orice activitate, perioada de început este grea. În ceea ce mă privește, primul an în care am profesat avocatura a fost unul dificil. Deși aveam un bagaj de cunoștințe teoretice bine sedimentat și pe care l-am dobîndit pe parcursul anilor de facultate, a fost dificil să le pun în practică. Nu am știut pînă la acel moment ce presupune să susții o pledoarie în fața instanței, să redactezi anumite acte în dosar. Poate că ar fi util ca programa facultăților de drept să se axeze mai mult și pe efectuarea unor stagii de practică în diverse profesii juridice, pe simularea unor categorii de procese, pentru ca studenții să poată pune mai ușor în practică cunoștințele teoretice.
Rep: Dacă ne puteți spune ce a însemnat pentru dumneavoastră primul proces pe care l-ați cîștigat?
Loredana Curcudel: O satisfacție profesională enormă, care mi-a dat mult curaj și m-a impulsionat să continui să practic această profesie. Pentru a avea satisfacții profesionale și materiale, e foarte important să fii un avocat foarte bine pregătit dar și să ai un simț oratoric bine dezvoltat, astfel încît să reușești să orientezi instanța de judecată spre o anume soluție bine argumentată din punct de vedere legal.
Rep: Cum v- a influențat prima cauză în care a cîștigat partea adversă?
Loredana Curcudel: Fiind în primii ani de activitate, ani în care pornești de la principiul, hazardat aș spune eu acum, că toate cauzele pe care le susții se vor finaliza cu succes pentru clientul pe care-l reprezinți, primul proces pierdut mi-a creat o oarecare dezamagire. Și asta și pentru faptul că eu mă implic în fiecare cauză ca și cum ar fi problema mea personală. Cu toate acestea primul proces pierdut nu m-a determinat să renunț ci, dimpotrivă, m-a făcut să merg mai departe cu mai mult curaj. Cu trecerea timpului această profesie te învață și să pierzi dar e important ca în astfel de situații, ca avocat, să știi acționa ca efectele insuccesului să fie minime pentru client. Și aici intervine experiența și pregătirea avocatului. Nu toate cauzele pe care le angajează un avocat au parte de soluții favorabile. Avocatul exercită o obligație de diligență în sensul că va depune întreg efortul său profesional și toate cunoștințele sale precum și toată experiența sa înspre a obține o soluție cît mai favorabilă pentru clientul său.
Rep: Care a fost cea mai mare provocare de-a lungul carierei?
Loredana Curcudel: Pot spune că aproape fiecare cauză angajată constituie o provocare pentru avocat, întrucît niciuna dintre problemele cu care se confruntă justițiabilii nu se aseamănă cu alta. Nu pot susține că am avut o mare provocare. Au fost multe cauze în cei zece ani de profesie de o anume complexitate, care au reprezentat provocări pentru mine, iar marea lor majoritate s-au finalizat cu succes.
Rep: Au fost momente în care v- ați gîndit să renunțați la această profesie?
Loredana Curcudel: Pînă la acest moment nu am trăit un astfel de sentiment. Îmi place foarte mult profesia pe care o am și nimic din ce am întîmpinat pînă la această dată în exercitarea acesteia nu m-a determinat să iau o astfel de decizie.

Rep : Ce le recomandați tinerelor care vor să se îndrepte spre aceasta profesie?
Loredana Curcudel: Înainte de toate să aiba mare încredere în ele și să-și dorească suficient de mult să practice această profesie. Apoi să aibă curaj, sa fie perseverente și să meargă înainte indiferent ce s-ar întîmpla.
Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie