Matteo Salvini ameninţă din nou că va trimite migranţi în Libia

AFP
Ministrul de interne italian Matteo Salvini a ameninţat din nou că va retrimite în Libia migranţi, dintre care circa 170 se află în prezent pe o navă la Catania, în Sicilia, sub interdicţia de a debarca pe teritoriul italian.
“Fie Europa începe să-şi apere serios frontierele şi să împartă povara primirii migranţilor, fie noi vom începe să-i retrimitem în porturile de unde au plecat”, a scris pe contul său Twitter Salvini, care este şi vicepremier şi lider al Ligii (extremă-dreapta).
“Italia şi-a făcut datoria, dar ce e prea mult, e prea mult”, a conchis Salvini.
Circa 170 de migranţi se află pe nava gărzii de coastă italiene Diciotti, sosită în portul Catania în “pentru o escală tehnică” şi nu au fost autorizaţi să debarce, după cinci zile de când fuseseră salvaţi.
Salvini a fost constrâns să autorizeze acostarea navei Diciotti pentru a permite gărzilor de coastă italiene să efectueze rotaţia prevăzută, dar refuză debarcarea migranţilor atâta vreme cât alte ţări din Uniunea Europeană nu se vor angaja să preia o parte din ei.
Ministrul mai ameninţase cu retrimiterea migranţilor spre Libia dacă nu va fi găsită nicio soluţie europeană.
Nava gărzii de coastă italiene este blocată în faţa insulei italiene Lampedusa, în absenţa permisiunii de a acosta, guvernul populist italian cerând Maltei să primească aceşti migranţi.
Situaţia s-a deblocat, cel puţin pentru echipajul navei, când ministrul transporturilor şi infrastructurilor, Danilo Toninelli, a autorizat acostarea navei Diciotti la Catania.
Guvernul maltez, care lăsase nava umanitară Aquarius să acosteze cu 141 de imigranţi la bordul său după un acord asupra repartizării lor în mai multe ţări europene, a afirmat că migranţii de pe Diciotti refuzaseră ajutorul unei nave malteze pentru că ei voiau să ajungă în Lampedusa.

Articole din aceeasi categorie