Măsuri pentru desfășurarea activităților de către persoanele care au acces în unitățile de învățământ

Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății au stabilit o serie de măsuri pentru desfășurarea activităților de către persoanele care vor avea acces în unitățile de învățământ, în contextul prevenirii și combaterii îmbolnăvirilor cu SARS CoV 2. Cele două ministere și instituțiile din subordine (inspectoratele școlare județene, direcțiile județene de sănătate publică) au responsabilități specifice, în raport cu profilul propriu, în vederea desfășurării în condiții de siguranță a sesiunilor de pregătire a examenelor organizate pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a (2 – 12 iunie 2020).

Potrivit Ordinului comun semnat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și ministrul Educației, Monica Anisie, consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar vor elabora și vor aproba, în termen de 5 zile de la publicarea ordinului în Monitorul Oficial (nr. 381/12.05.2020), o procedură proprie, în cadrul căreia vor fi stabilite modalitățile de desfășurare a activităților de pregătire a sesiunilor de examen, propriul circuit de intrare și de ieșire a elevilor, a personalului – didactic, didactic auxiliar și nedidactic -, precum și modul în care se va realiza igienizarea/ dezinfecția unității de învățământ.

Inspectoratele școlare vor transmite direcțiilor de sănătate publică, cu cel puțin o săptămână înainte, perioada de desfășurare a activităților la care participă elevii în unitățile de învățământ preuniversitar, precum și intervalul orar. De asemeni, inspectoratele școlare vor verifica respectarea de către unitățile/ instituțiile de învățământ a normelor instituite de autoritățile de resort privind asigurarea materialelor de igienă și de protecție sanitară necesare atât pentru elevi, cât și pentru personalul didactic/ didactic auxiliar și nedidactic, precum și respectarea măsurilor igienico sanitare.

Ordinul prevede că inspectoratele școlare colaborează cu DSP-urile în vederea instituirii măsurilor de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor în unitățile/ instituțiile de învățământ, prin triaj epidemiologic zilnic (măsurarea temperaturii), realizat de către un medic sau asistent medical în fiecare unitate de învățământ. De asemeni, la intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura acestora (care nu trebuie să depășească 37 grade) de către cadrul medical care va asigura asistența medicală pe întreaga durată a desfășurării activităților. „În situația în care un elev sau un cadru didactic, didactic auxiliar sau nedidactic prezintă simptome sau există suspiciunea că starea sa de sănătate este precară, nu i se va permite accesul în unitatea de învățământ, cu recomandarea de a se adresa medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului și conduitei de tratament”, mai prevede Ordinul.

Participarea elevilor la activitățile de pregătire va fi decisă de părinți, după evaluarea încadrării în grupele de risc a elevilor sau membrilor familiilor acestora. De asemeni, elevii vor fi însoțiți de un cadru didactic de la accesul în unitatea de învățământ până la sala de clasă și apoi, după finalizarea activităților, vor fi conduși până la ieșire.

La intrarea în unitatea de învățământ vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectate, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini), iar unitatea de învățământ va asigura săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini. „Elevii, personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic vor purta mască de protecție pe toată durata activităților și își vor igieniza regulat mâinile cu substanțe dezinfectante sau săpun”, prevede ordinul.

În sălile de clasă activitățile se vor desfășura cu maximum 10 elevi, la circa 2 metri distanță unul de altul, care vor purta mască pe tot parcursul desfășurării activităților din unitatea de învățământ.

În perioada 2-12 iunie, durata activităților petrecute de elevi în sălile de clasă nu va fi mai mare de trei ore pentru elevii de liceu și două ore pentru elevii de gimnaziu. În situația în care unitățile de învățământ vor realiza activități de pregătire în două schimburi, între acestea va fi prevăzut un interval de 2 ore pentru dezinfectarea, igienizarea cu substanțe biocide și aerisirea sălilor pentru o perioadă de cel puțin o oră.

Colectarea măștilor se va face în locuri speciale, semnalizate corespunzător, amenajate în unitatea de învățământ, iar la sfârșitul activităților elevii vor primi câte o mască nouă pentru deplasarea către domiciliu.

„Cadrele didactice vor supraveghea respectarea cu strictețe a măsurilor de distanțare fizică dintre elevi și măsurile igienico-sanitare de prevenire a infecției cu SARS Cov 2”, se precizează în Ordin.

Articole din aceeasi categorie