Masteranzii de la FSEGA: „Nu avem o gândire economică naţională la ora actuală”

Alexandra Erdei, reprezentanta studenţilor la masterat şi doctorat în Consiliul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universitaţii ”Babeş-Bolyai”, spune că aproximativ trei sferturi din tinerii care studiază în învăţământul superior din România se confruntă cu un obstacol comun: lipsa resurselor financiare.

„E adevărat, stă pe umerii absolvenţilor de studii economice reponsabilitatea de a creiona un nou orizont de viaţă în România, o viaţă bazată pe prospertatea economică. Dar, pentru moment, perspectivele noastre, ale majorităţii tinerilor, nu sunt dintre cele mai optimiste, din cauza lipsurilor financiare. Ele limitează dezvoltatrea noastră profesională. Tratăm cu superficialitate anii studenţiei, facem o facultate ca să avem, ulterior, un loc muncă. Anual, de pe băncile FSEGA ies în jur de 1.000 de absolvenţi. Nu toţi ajung să lucreze în domeniul economic. Unii, într-adevăr, reuşesc să îşi desfăşoare activitatea în bănci. Mulţi sunt contabili. Marea majoritate a colegilor care termină FSEGA lucrează în corporaţii multinaţionale pentru că ştiu mai multe limbi străine, nu doar engleza: în mulltinaţionale nu găseşti un loc de muncă dacă nu cunoşti bine două limbi străine. Şi trebuie să te specializezi pe parcurs”, spune Alexandra Erdei.

„Economia României a ajuns în impas din cauza permanentelor imixtiuni ale politicului. Administrarea ţării este decisă de factorul politic. De peste 20 de ani, se fură din fiecare parte câte un pic. Ne vindem ţara pe bani puţini. Oamenii de performanţă pleacă, încet, încet, din ţară”, arată, cu regret, tânăra economistă.

Cum ar putea mobiliza un bun economist, în jurul său, alţi profesionişti pentru ca economia să devină un vector de dezvoltare? „Foarte greu !” răspunde, prompt, Alexandra Erdei. Ea a evidenţiat că OSE organizează Congresul Naţional al Studenţilor Economişti, unde se vor dezbate probleme actuale ale economiei. La manifestare sunt invitate nume mari din domeniu, precum guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „Dorim să îi punem guvernatorului BNR întrebări care ne frământă pe toţi, de multă vreme. Despre modelarea econometrică, de pildă, despre indicatorul X sau Y şi influenţa lor concretă. Noi putem să le arătăm colegilor noştri începători drumul cel bun: studiul intensiv, fără superficialitate. Sunt colegi care nu dau credit uneia sau alteia dintre materiile din programa de învăţământ, se întreabă care este utilitatea lor în profesie. Dar, în cele din urmă, ajung la concluzia că sunt folositoare pe un traseu economic fundamentat”, a explicat Alexandra Erdei.

Ea susţine că pregătirea de la FSEGA este competitivă european: „Dificultatea materiiilor este mai mare la noi decât în Germania, de pildă. Occidentul este mai bun decât noi în privinţa practicii pe o fac studenţii. Noi nu primim proiecte mari pe care să lucrăm în echipă, de pildă o speţă din realitatea unei companii, şi noi să găsim soluţia de îmbunătăţire a profitului companiei respective. Nouă ni se dau doar probleme scurte, în care aplicăm formula, şi atât”, a subliniat tânăra economistă.

Din punctul de vedere al Alexandrei Erdei, furtul din economie nu va putea fi eradicat uşor. Cei ce se opun unor astfel de mecanisme frauduloase sunt, în cele din urmă, eliminaţi din sistem, pentru că deranjează profitorii necinstiţi. „Dacă toate plăţile ar fi automatizate, dacă ar fi operate numai prin bancă, la vedere la un control, atunci economistul ar putea bloca anumite plăţi suspecte. Din păcate, în majoritatea întreprinderilor de stat plăţile se fac manual, cu banii în plic, de aici şi portiţele deschise pentru fraude”.

„Nu avem o gândire economică naţională la ora actuală”, susţine Alexandra. Ea apreciază că afacerile de familie, PFA-urile, nu au cum să conducă la o reală redresare economică la nivel naţional. Totodată, Alexandra este convinsă că dacă s-ar crea alianţe între trei sau patru mici întreprinzători şi ei ar elabora proiecte comune europene, atunci ar putea fi accesate sume binevenite pentru economie.

Alexandra Erdei este extrem de dezamăgită de ponderea mică în accesarea fondurilor europene: ”Dezvoltarea durabilă şi egalitatea între regiunile ţării nu va fi posibilă fără accesarea performantă a fondurilor europene. Pe de altă parte, sunt convinsă că România are suficientă forţă de muncă, dar nu o foloseşte corespunzător”.

„În prezent sunt angajată într-o companie şi urmez şi studiile de masterat. Nu lucrez în domeniul în care m-am format: fac contabilitate, dar am terminat economie generală, am studiat mai mult macro şi micro economia. Am două direcţii pe care le pot urma – fie să lucrez la Banca Naţională a României (BNR), fie să devin cadru diadactic. La BNR se ajunge foarte greu şi trebuie să ai o recomandare”, a mai spus Alexandra Erdei.

Organizaţia Studenţilor Economişti (OSE) este o organizaţie de reprezentare studenţească care are o activitate de peste 10 ani şi ce vine în sprijinul studenţilor pentru a le oferi cât mai multe oportunităţi de dezvoltare personală atât pe plan profesional cât şi pe plan social.

OSE a fost înfiinţată în anul 2006 de către reprezentanţii studenţilor de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca.

Scopul principal al OSE este reprezentarea studenţilor de la FSEGA şi a intereselor lor. Astfel, asociaţia urmăreşte crearea unei strânse legături şi a unei comunicări eficiente între aceştia şi conducerea facultăţii, precum şi formarea unei punţi între mediul academic (teorie) şi mediul de afaceri (practică). OSE oferă tinerilor şansa de a participa la seminarii, traininguri şi workshopuri, internshipuri, şcoli de vară şi de toamnă, etc.

Carmen FĂRCAŞIU

Articole din aceeasi categorie