Martiriu și Memorie la Gherla

Mânăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla își serbează vineri, 9 martie, întâiul hram.

Pe Dealul Cărămidăriei din Gherla (lângă capela din cimitir), în noul paraclis, ÎPS părinte mitropolit Andrei va oficia, de la ora 10:00, Sfânta Liturghie, iar apoi vor fi comemorați cei care au suferit în închisorile comuniste din toată țara. De la ora 17:00, la Cinematograful Gherla, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, va susține conferința „Gherla – loc al memoriei Gulagului românesc”.

La Gherla, pe Dealul Cărămidăriei, va fi ridicat un Ansamblu Memorial dedicat celor ce au suferit în penitenciarul din oraș, în perioada de detenție politică, comunistă.

„Consider că ESTE necesar un Memorial Gherla, dintr-o mulțime de motive. În primul rând, pentru că este datoria noastră să ne cultivăm memoria. Memoria este cea care ne dă, ne definește identitatea. Memoria e esențială atât la nivel personal, cât și la nivel de societate, ne arată nu doar de unde venim, ci și cine suntem și încotro mergem. Fără ea, suntem doar frunze în vânt, fără rădăcini și fără țintă. Apoi, este datoria noastră să ne cinstim eroii, martirii. Ei sunt fața curată a poporului nostru, cei care au știut să-și apere credința, libertatea, demnitatea, cu prețul unei suferințe îndelungate, iar uneori chiar cu prețul vieții. Sunt repere, modele de care avem nevoie, astăzi mai mult ca oricând. În plus, lecția detenției, experiența cruntă a totalitarismului și a celor ce i s-au împotrivit cu orice preț este, poate, cea mai importantă lecție pe care România o are de adus lumii de astăzi” – declara, de curând, într-un interviu acordat cotidianului Făclia, starețul nou-înființatei Mânăstiri Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla și președintele Asociației Memorialul Gherla, ieromonahul Grigorie Benea.

Ziua de 9 martie – sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia este și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie