Mare sărbătoare la… Ceanu Mare

Asfaltul proaspăt ce acoperă drumul principal din Ceanul Mare nu te îmbie să cauți treptele superioare ale cutiei de viteză, şi asta din dorința de a admira frumusețea caselor a căror „broderie” exterioară este dominată de flori, arbuști ornamentali și uriașe umbrele verzi de viță de vie pe care ciorchinii de struguri deja dau în pârgă.
Această localitate de pe dealurile joase ale Câmpiei Transilvane, atestată din anul 1293 și brăzdată de apele Văii Late și Văii Lungi poate candida la un loc pe podiumul celor mai frumoase și curate unități administrative ale județului. O comună cu doi gospodari de ispravă, i-am numit aici pe primărița Liliana-Ana Moldovan și vicele Alexandru Rus, care au sprijinul altor 3.560 de locuitori din cele 13 sate componente.
Am ajuns duminică la Ceanu Mare pentru a realiza acest reportaj la întâlnirea anuală a Fiilor satului rulând pe două lungi segmente de drum județean din… lumi diferite: de la urcarea dinspre Moriști și până la ieșirea din Cojocna, spre Iuriu de Câmpie, drumul arată ca după bombardament, dar de la Iuriu până la Ceanu suprafața carosabilă nu are nici măcar o zgârietură.
Ajuns în centrul civic al comunei, mi-a fost imposibil să-i fur inginerei Liliana Moldovan chiar şi câteva minute pentru documentare, deoarece primea fiii satelor și musafirii, însă viceprimarul Alexandru Rus a fost „sursa” de la care am aflat programul evenimentului. Și cum primărița a dat de înțeles că Ceanu Mare este o comună a cărei vigoare este amplificată de modul în care sunt lucrate cele aproape 10 mii de hectare de teren agricol, vicele ne-a mărturisit că, sâmbătă, în centrul vechi al localității, a avut loc o întâlnire de lucru cu fermierii comunei, la care au participat Ioan Oleleu – directorul executiv al Direcției Sanitar -Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Paul Uifălean – directorul Direcției Agricole Cluj. Fermierii, care dețin peste 2.000 de bovine, 15.000 de ovine și cultivă mii de hectare cu grâu, orz, secară, ovăz, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, porumb și legume, au primit informații și consiliere despre modul de realizare al proiectelor destinate micilor fermieri, precum şi despre unități de abatorizare de mică capacitate, circulația porcinelor pentru prevenirea pestei africane, programul de sprijin pentru tomate și usturoi etc. Tot sâmbătă a fost organizată o expoziție cu produse de panificație, diferite sortimente de brânzeturi şi slănină afumată, toate produse de fermierii comunei.
Ultima duminică a lui cuptor a adunat fiii Ceanului la slujba săvârșită în Biserica Ortodoxă, dar și la Parastasul ținut la Monumentul Eroilor căzuți în primul și al doilea război mondial și al victimelor regimului comunist. La parastasul de pomenire au participat Ioan Aurel Cherecheș – prefectul județului Cluj şi parlamentarii Horia Nasra şi Cristina Burciu. În semn de cinstire a faptelor de luptă și memoriei celor căzuți pentru apărarea gliei străbune au fost depuse coroane de flori din partea Parlamentului României, Consiliului local și Primăriei Ceanu Mare, PSD și PNL Cluj, iar solista Adriana Irimie a susţinut un recital de cântece patriotice.
Reamintim că în cimitirul de la Ceanu Mare este înmormântat și caporalul Fritz Schroder, tatăl fostului cancelar al Germaniei, Gerhard Șchroder, care, în august 2004, însoțit de premierul Adrian Năstase, a sosit aici pentru a se reculege la mormântul părintelui său, decedat în luptele din 4 octombrie 1944.
Programul a continuat cu acordarea titlurilor de Cetățean de Onoare domnilor Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Cristian Cămărășan. A urmat o masă festivă oferită sutelor de fii ai satului, pentru care administrația comunei și numeroase gospodine au pregătit palanețe cu brânză și varză, aperitive, ciorbă, friptură, pâine coaptă pe vatră, țuică și vin, toate bunătățile fiind obținute din gospodăriile localnicilor.
Partea cultural-artistică a manifestării a avut loc pe scena din curtea Școlii gimnaziale, unde au fost amplasate jocuri pentru copii și ștanduri comerciale, iar prezentatoarea Adriana Irimieș i-a invitat pe scenă pe cunoscuții rapsozi locali Traian Balcău, Maria Iacob, Aurelia Rus și Lina Hădărean. Apoi au jucat ansamblurile folclorice „Joc de Ceanu Mare”, „Izvorașul Tureniului” și Ansamblul din Soporu de Câmpie, suportul muzical aparținând tarafului lui Gaciu. Recitalurile susținute de Valeria și Traian Ilea, Ghiță Mureșan și Adriana Irimieș au lăsat loc focului cu artificii care a încheiat această reușită ediție a Fiilor satului Ceanu Mare.
Despre programelor aflate în derulare și pregătire la Ceanu Mare în alt număr al ziarului Făclia.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie