Mare sărbătoare în dealul Feleacului

Serbarea câmpenească din dealul Feleacului are o tradiție de peste 50 de ani și reprezintă o adevărată moştenire lăsată de generațiile ce au trudit la devenirea acestei localități, atestată documentar încă din 1366.

Ediția din acest an a serbării a fost – aşa cum sublinia primarul Gabriel Costea în alocuţiunea rostită duminică – una dintre cele mai mari şi mai reușite, datorită diversității și valorii programului prezentat, din care nu au lipsit sportul și divertismentul cultural artistic.

Şeful administrației publice a înmânat cupe și diplome echipelor de fotbal din Rediu, Feleacu și Vâlcele, care s-au duelat pentru „Cupa de vară” şi a salutat numeroasa asistenţă prin cuvintele „azi ne distrăm și mâine muncim”.

Programul a debutat cu un recital de muzică folk prezentat de Adrian Sărmășan şi a continuat cu un inedit program de cântece, povești și scamatorii dedicate celor mici de inspiratul Mister Nicu, care a purtat prichindeii în lumea basmelor și a grădinilor zoologice.

Maratonul folcloric a excelat prin cântec și joc. Au primit aplauze la scenă deschisă Denisa Repede, Sebastian Pop, Mihai Bogdan, Lucia Sucală, Georgiana Oltean, Camelia Darvai, Petrică Someșan şi Nelu Englezu. Recitalul îndrăgitului solist Marius Ciprian Pop a fost precedat de felicitările oferite de întreaga asistenţă, care i-a cântat „La mulți ani” celui venit la eveniment chiar în ziua sa de naștere. Tânărul ansamblu artistic al comunei Feleacu, care a fost, recent, mesagerul tradiţiilor româneşti în comuna Bubueci din Basarabia, a prezentat un potpuriu de jocuri populare, iar cunoscutul ansamblu „Rapsodia Someșană” a entuziasmat prin repertoriu și ținută scenică.

Desperado și DJ Krisstal MC J.J. au completat divertismentul muzical, iar focurile de artificii ce au colorat cerul acestor înălțimi au putut fi văzute și de mulți clujeni.

Am încheiat seara privind monumentul de arhitectură gotică cu picturi murale – Biserica Ortodoxă ce tronează în zona centrală a Feleacului, locaș construit în anii 1486 – 1488 cu sprijinul domnitorului Ștefan cel Mare -, şi gândindu-mă la grănicerii din Mărginimea Sibiului care au fost colonizați pe aceste locuri.

Drumuri, apă potabilă şi canalizare – priorităţile administraţiei locale

Cu aproape 30 de ani în urmă, lizierele urcușului spre Feleac erau împodobite cu valoroase culturi pomicole, însă astăzi livezile sunt bolnave, şi au devenit subiectul ale multor procese, câștigate, recent, de felecani. Din păcate, după spusele viceprimarului Mariana Mășcaș cele 400 hectare de livezi, lăsate multă vreme de izbeliște, și-au pierdut întregul potențial productiv.

În contrast cu dezolantul peisaj provocat de retrocedări, Feleacul a devenit o localitate viguroasă din punct de vedere arhitectural şi atractivă pentru întreprinzători – acum vreo 40 la număr –, care au furnizat numeroase locuri de muncă pentru localnici.

Din datele oferite de primarul Gabriel Costea, în perimetrul acestei unități administrative se derulează patru programe cu fonduri guvernamentale și europene, menite să ridice confortul edilitar. Acestea vizează infrastructura localităților Vâlcele, Gheorghieni și Feleacu, și se referă la asfaltarea de străzi și drumuri de interes comunal ce însumează 7 km, la amenajarea a trei parcuri de joacă și agrement pentru copii, pentru care sunt alocați 60.000 de euro, și la introducerea gazului metan în Vâlcele.

Unele programe au fost deja finalizate, exemple fiind alimentarea cu apă a localității Feleacu, unde există deja circa 1.000 de branșamente la rețea, sau reabilitarea căminului cultural din Vâlcele, construcție ce a fost compartimentată pentru realizarea unui cabinet destinat medicului de familie, care se deplasează, săptămânal, în localitate.

Un proiect european aflat în desfăşurare are o valoare de 2,2 milioane euro, banii fiind folosiți pentru introducerea unei reţele de apă potabilă cu lunigimea de 22 km în Sărădiș, Gheorghieni și Vâlcele, în timp ce pentru canalizarea de 42 km din Feleac, aflată în lucru, vor fi cheltuiţi 7 milioane euro. Un alt proiect vizează ridicarea unui monument pentru cinstirea memoriei eroilor localității căzuţi în cele două războaie mondiale.

Desigur, pe agenda de lucru a conducerii acestei frumoase comune se află și alte proiecte, pliate pe diferite domenii de activitate.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie