Manifestare ştiinţifică de excepţie în inima Câmpiei Transilvaniei

Academicieni, istorici, arheologi şi experţi în etnografie şi folclor s-au reunit la sfârşitul săptămânii trecute în localitatea Berchieşu, comuna Frata în cadrul unei sesiuni de comunicări ştiinţifice pentru a dezbate aspecte legate de trecutul aşezărilor din Câmpia Transilvaniei. Evenimentul, organizat de Primăria Frata, a avut loc în contextul aniversării primei atestări documentare a localităţii Berchieşu, comuna Frata şi s-a dorit a fi dedicat Centenarului Marii Unirii.

Localitatea Berchieşu este o străveche aşezare românească situată în Câmpia Transilvaniei, fiind amintită în documentele medievale, începând cu anul 1350. Potrivit recensământului din 2002, populaţia stabilă în acest sat era de 758 locuitori din care 671 erau români.

Sâmbătă, 22 septembrie, localitatea Berchieşu a fost gazda unei manifestări ştiinţifice de excepţie: „Sesiunea de comunicări 668 de ani de la atestarea documentară a localităţii Berchieşu’’. Printre participanţii la lucrări s-a numărat academicianul Mihai Bărbulescu, fost decan al Facultăţii de Istorie din Cluj-Napoca şi fost preşedinte al Accademiei di Romania din Roma. Sesiunea a debutat cu prezentarea de către directorul Şcolii generale Frata, Teodor Bara a site-ului arheologic din localitatea Sopor după care cercetătorul Dorin Cociş din cadrul institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca a adus în atenţia participanţilor aspecte legate de săpăturile de salvare în judeţul Cluj. La rândul său, cercetătorul Adrian Ursuţiu a vorbit despre depozitul de bronzuri de la Orăştie. Un moment important în cadrul manifestării ştiinţifice l-a constituit prezentarea lucrării„O monografie inedită a satului Berchieşu’’, autor Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. De asemenea, expertul etnograf Ioan Toşa a prezentat o serie de documente din arhiva Muzeului Etnografic al Transilvaniei legate de Câmpia Transilvaniei. Deosebit de interesantă a fost intervenţia topografului arheolog Dorin Ursuţ, fiul al satului, care a prezentat câteva aspecte inedite din istoria Berchieşului.

În ansamblu, se poate afirma că la Berchieşu a avut loc o manifestare de excepţie, o reuşită ştiinţifică deplină în inima Câmpiei Transilvaniei.

C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie