Mâncatul emoţional

Azi, numărul persoanelor afectate de mâncatul emoţional este, din ce în ce mai mare, deoarece există şi presiunea socială faţă de anumite standarde legate de felul în care ar trebui să arătăm, care sunt greu de atins deja pretutindeni, sau chiar de majoritatea persoanelor. Experţii estimează că 75% din mâncatul în exces, este cauzat de emoţii şi este considerat a fi, consumul unei cantităţi mari de mâncare, ca răspuns la anumite sentimente. Ca rezultat, adesea mâncăm pentru a ne vindeca anumite probleme emoţionale. Prin urmare: depresia, plictiseala, singurătatea, supărarea cronică, frustrarea, nervozitatea, stresul, problemele legate de relaţiile interumane şi subestimarea, pot duce la mâncatul în exces şi asociat şi la o îngrăşare, ades nedorită.

Mâncatul emoţional apare, încă de când suntem bebeluşi, de aceea sunt unii copii mai mâncăcioşi şi poate alţii, care fac multe mofturi la mâncare. Este şi o caracteristică ce ne rămâne în structura psihică, de a mânca mult uneori şi persistă la unii, mai toată viaţa, dar regretabil este, că ne poate duce astfel, la apariţia obezităţii. Se ştie că unii mâncăm, din când în când, mai mult decât avem real nevoie, dar că atunci când mâncăm constant pe fond emoţional, adică compulsiv, s-ar putea să avem o problemă, care ne va afecta, atât fizic cât şi psihic, mai ales când deseori, continuăm să mâncăm şi după ce ne-am potolit efectiv foamea. Ne hrănim peste măsură şi o facem mai mult, pentru a compensa o lipsă afectivă, fiindu-ne greu să exprimăm, ce simţim cu adevărat altfel. Aşa că mâncarea ne ajută, să ne distragem atenţia şi că ea ne oferă chiar astfel, o scurtă perioadă de plăcere cumva.

Categoric dacă mănânci ca răspuns la sentimentele tale, mai ales atunci când nu îţi este foame, eşti o persoană care se îndoapă, doar emoţional. Aceste persoane, nu doar că mănânca deşi nu le este foame, dar dau iama ades direct în frigider şi consumă nesăbuit, prea multe grăsimi şi, mai des, prea multe alimente bogate în calorii. Partea cea mai proastă a mâncatului emoţional, este însă să ne multiplice ades problemele noastre, pentru că se câştigă şi în greutate, înrăutăţindu-ne ades astfel şi, starea de sănătate.

Mu toţii merităm să ne simţim cât mai bine, dar vrem să şi aratăm ades şi cât mai bine. Va trebui totodată să înţelegem însă că nu este nimica rău, nici în a avea chiar emoţii negative şi să incercăm astfel, să ni le şi putem accepta. Cea mai uşoară metodă de a scăpa de emoţiile negative, este să găsim soluţiile utile, pentru a rezolva adevăratele probleme care le determină, fără a ne îndrepta, doar la plăcerea, de a mânca atunci mai mult. Vom putea căuta şi găsi desigur şi altceva, ca să rezolvăm adevărata cauză a emoţiilor apărute, în loc să apelăm doar, la mâncare, pentru a ne face astfel, o plăcere şi de a avea aşa un astfel confort.

Aşadar, va trebui să învăţăm să pastrăm reala plăcere de a mânca, pe care să o facem în mod corect şi să ne canalizăm astfel, energia pozitivă, spre altceva,decât mâncatul emoţional, adică spre un hobby , sau o afacere creativă.

Dr. Liana Monica DEAC

Articole din aceeasi categorie