MAE român insistă că România nu a găzduit închisori secrete ale CIA pe teritoriul său

România este de neînduplecat şi susţine că niciodată nu au existat închisori secrete ale CIA pe teritoriul său. Declaraţia survine după ce comisarul pentru drepturile omului din Consiliul Europei, Thomas Hammarberg, a acuzat ţara că a găzduit aşa-numitele “locuri negre” (black sites) ale CIA, unde persoane suspectate de terorism au fost interogate fără respectarea legislaţiei internaţionale.

“România nu are niciun fel de informaţii care să arate că au existat centre de detenţie secrete ale CIA pe teritoriul său”, a precizat pentru CNN Ministerul român de Externe, ca răspuns declaraţiei a lui Hammarberg, potrivit căreia România, Polonia şi Lituania au fost trei dintre cel puţin şapte ţări europene care au permis unor agenţi ai CIA să efectueze transferuri în locuri din străinătate.

“Obscuritatea îi învăluie încă pe cei care au autorizat şi au condus locurile negre pe teritorii europene”, a afirmat Hammarberg. “Adevărul integral trebuie stabilit acum şi oferite garanţii că astfel de forme de cooperare nu se vor mai repeta niciodată”, a precizat el.

Atît fostul preşedinte George W. Bush cît şi fostul director al CIA, Leon Panetta, au confirmat că “locurile negre” au existat, dar au susţinut că programul s-a încheiat în 2009. Niciunul nu a indicat locul vreuneia dintre structuri.

IBTimes aminteşte că documente judiciare publicate la 1 septembrie au dezvăluit că guvernul SUA a contractat o companie de aviaţie de lux pentru a transfera suspecţi de primă mărime în centre de interogatoriu internaţionale, printre care şi un presupus loc la Bucureşti, în România. Hammarberg crede că, atunci cînd un “loc negru” polonez a fost închis în 2003, el a fost mutat în România, unde a rămas deschis pentru cel puţin doi ani.

Două investigaţii nu au reuşit să găsească nicio dovadă că CIA a folosit aeroporturi româneşti pentru “transferuri” – procesul prin care deţinuţi aflaţi în custodie americană sînt transportaţi pentru a fi interogaţi în alte ţări unde interdicţiile privind tortura nu sînt la fel de stricte iar legislaţia americană nu se aplică.

Oficiali ai CIA au recunoscut programul de transferuri, dar au refuzat să discute detaliile şi au negat orice încălcare a legilor. Eforturile de a contesta aceste declaraţii ale agenţiei şi de a obţine detalii despre program în instanţe din SUA au fost eludate.

Hammarberg a declarat că CIA a reţinut “deţinuţi de mare valoare”, printre care şi presupusul “creier” al atentatelor din 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammed, în Polonia, între 2002 şi 2003. Lituania a găzduit, de asemenea, două astfel de locaţii, potrivit comisarului pentru drepturile omului din CoE.

Procurori polonezi şi parlamentari lituanieni au investigat fenomenul, dar România a arătat “puţină dorinţă reală de a descoperi tot adevărul”, în pofida promisiunilor că o anchetă era în curs de desfăşurare, a acuzat Hammarberg. “Anchete eficiente sînt imperative şi aşteptate de mult timp”, a insistat el.

Ministerul polonez de Externe a declarat că nu comentează atît timp cît procurorii din ţară sînt încă în proces de investigare. Lituania nu a răspuns la întrebările CNN despre această problemă.

Declaraţia lui Hammarberg survine în contextul în care documente confiscate de la o reşedinţă a lui Moammar Gaddafi în Libia aruncă o lumină asupra programului de transferuri extraordinare.

Articole din aceeasi categorie