Luptătorii anticomunişti, omagiaţi la Cluj-Napoca

Numeroşi clujeni au ţinut, vineri, să ia parte la festivitatea dedicată omagierii celor care au luptat împotriva regimului comunist instalat în România începând cu martie 1945. Manifestarea a fost organizată de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Divizia 4 Infanterie „Gemina’’ şi Filiala Cluj a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici. Printre participanţi s-au numărat foşti deţinuţi politici, reprezentanţi ai Academiei Române, mediului universitar clujean, ai primăriei clujene, ai Armatei, Jandarmeriei, Poliţiei şi instituţiilor deconcentrate. Festivitatea a început în jurul orei 11 în faţa Monumentului Rezistenţei Anticomuniste din zona estică a Parcului Central, unde cei prezenţi au asistat, mai întâi, la o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Prezent la manifestare, viceprimarul Dan Tarcea s-a declarat onorat de faptul că a putut fi prezent în mijlocul foştilor deţinuţi politici cu ocazia „Zilei Deținuților Politici Anticomuniști”. Reprezentantul primăriei clujene a spus că pentru cei care i-au cunoscut pe unii dintre foştii întemniţaţi pe motive politice a însemnat descoperirea unor veritabile „tezaure sufleteşti’’. „Printre sutele de mii de deţinuţi politici s-au numărat nume foarte cunoscute sau altele mai puţin ştiute.(…) Indiferent de ideile şi doctrinele politice susţinute, toţi au fost caracterizaţi de puternicele convingeri democratice anticomuniste. În închisori, în minele de uraniu sau la Canal au avut de îndurat dureri fizice şi chinuri sufleteşti greu de imaginat de către un om care a dus o viaţă normală. Unii dintre deţinuţi au reuşit să supravieţuiască, prin credinţă, până când a venit vremea să păşească în afara zidurilor reci ale temniţelor. Au fost oameni care s-au jertfit în apărarea democraţiei-unii prin scrisul lor, alţii prin discurs. Unii prin artă, alţii prin profesia lor. Foştii deţinuţi politici reprezintă exemple de dârzenie, corectitudine, dăruire şi credinţă nezdruncinată în triumful adevărului şi libertăţii. Cred că jertfa lor reprezină un model de verticalitate morală pentru tinerele generaţii’’, a spus Dan Tarcea. La rândul său, istoricul Virgiliu Ţârău a afirmat că o cercetare şi o expunere publică, nu doar o comemorare şi o celebrare a celor care au suferit în anii 40-60 de teroare pe cote, sau a celor care au fost supravegheaţi sau represaţi individual, este de natură să consolideze nu doar cunoaşterea trecutului şi să consolideze democraţia prezentului.
„Suferinţa deţinuţilor, deportaţilor, victimelor directe şi indirecte ale regimului comunist se cuvine istoricizată dincolo de instrumentalizarea sa pragmatică sau ideologică din trecutul recent.(…) Deşi nu întotdeauna vizibile, eforturile făcute în comunitatea universitară în acest sens rămân constante şi, sperăm noi, eficiente. Ele urmăresc construirea unei memorii democratice, una care oră de oră în sălile bibliotecilor şi sălile de curs şi seminar să stratifice nu doar amintirea suferinţei ci şi să o explice’’, a subliniat universitarul clujean. Vicepreşedintele Filialei Cluj a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Grigore Pepene a ţinut să mulţumească autorităţilor pentru demersul de a cinsti memoria celor care au luptat împotriva regimului comunist, dar şi Bisericii care, spune acesta „întotdeauna a fost alături de noi’’. Grigore Pepene a ţinut să transmită că membrii Filialei Cluj a AFDP îşi doresc o mai strânsă legătură cu autorităţile, în special cu cele locale. Manifestarea s-a încheiat cu depuneri de coroane şi jerbe de flori din partea autorităţilor locale şi judeţene, partidelor politice, a unor instituţii de cultură, a serviciilor deconcentrate şi a mai multor organizaţii civice. De precizat este faptul că printre cei care au ţinut să ia parte la evenimentul dedicat cinstirii memoriei luptătorilor anticomunişti s-au numărat elevi ai şcolilor clujene şi studenţi de la Facultatea de Jurnalism.
C.P.

Articole din aceeasi categorie