Lumina Sfântă va ajunge și anul acesta în România

Sfânta Lumină va fi adusă și anul acesta de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie, spre seară, și va fi distribuită delegațiilor eparhiilor la Aeroportul Internațional Otopeni, care vor purta mască și mănuși de protecție și vor respect distanța socială de 2 metri – a anunțat, miercuri seara, Cancelaria Sfântului Sinod.

Potrivit unui informări transmisă presei, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuși și ecuson, vor primi Sfânta Lumină și o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită și care o așteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.

Cancelaria Sfântului Sinod a transmis parohiilor și mănăstirilor o serie de noi recomandări, în contextul în care slujbele de Florii, slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paști vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor mireni.

„Pentru a oferi credincioșilor o anumită consolare și pentru a diminua riscul unor manifestări necontrolate, urmare consultării cu Ministerul Afacerilor Interne, parohiile și mănăstirile vor proceda după cum urmează:

  • Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică (în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, după Vecernie, sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măști și mănuși de protecție.
  • În săptămâna Sfintelor Pătimiri nu se săvârșește slujba Sfântului Maslu de obște (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane. Spovedania și împărtășirea credincioșilor se pot săvârși în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuința credincioșilor, preotul va utiliza încălțăminte de unică folosință și mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă și săpun și cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult și epitrahil, trusa liturgică pentru împărtășirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate (conform îndrumărilor din 12 martie 2020)” – recomandă Cancelaria Sfântului Sinod.

În ce privește pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă și vin, numită „Paști”, aceasta va fi sfințită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, și va fi ambalată igienic în pachete închise. Potrivit recomandărilor Cancelariei Sfântului Sinod, în zilele de vineri și sâmbătă, „Paștile” vor fi distribuite gratuit credincioșilor, în locuri special amenajate în afara lăcașurilor de cult. Personalul deservant va purta mască și mănuși de protecție. Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcașurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paști (vineri și sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleași reguli sanitare ca și în magazinele alimentare (mască sanitară, distanță socială de 2 metri, marcată în fața locului special amenajat).

Pentru credincioșii vârstnici și bolnavi, „Paștile” vor fi distribuite la domiciliu, de către voluntari, vineri și sâmbătă sau în prima zi de Paști. Voluntarii vor purta mască și mănuși de protecție, precum și ecuson nominal, semnat și ștampilat de către fiecare parohie.

„• Rânduielile liturgice și tipiconale nu se modifică în această perioadă în care slujbele se săvârșesc doar de către slujitorii bisericești, fără participarea fizică a credincioșilor mireni. Astfel, în Vinerea Mare (17 aprilie 2020), seara, după slujba Prohodului Domnului, biserica va fi înconjurată o singură dată de către slujitorii bisericești prezenți, dar fără participarea credincioșilor mireni. De asemenea, slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioși mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcașului de cult, la ora 00:00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor. În acest sens, imediat după chemarea «Veniți de primiți lumină!» și cântarea «Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule», se va citi Sfânta Evanghelie, se rostește binecuvântarea «Slavă Sfintei…», după care clericii vor cânta de trei ori troparul «Hristos a înviat!», se va cădi spre cele patru puncte cardinale și se va rosti ectenia mare, apoi toți clericii vor intra în biserică, pentru continuarea Canonului Învierii și pentru săvârșirea Sfintei Liturghii.

• La ora 00:00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieși la ferestre și balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal «Hristos a înviat!» și răspunsul «Adevărat a înviat!», fără a deranja pe alți vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare” – sunt alte îndrumări ale Cancelariei Sfântului Sinod.

Potrivit documentului transmis presei, în prima zi de Paști, începând cu ora 06:00 dimineața, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioșilor vârstnici și bolnavi „Paștile”, precum și pachete cu daruri alimentare de Paști (ouă, cozonac, dulciuri etc.). Tot în prima zi de Paști, slujba Vecerniei sau „A doua Înviere”, se va săvârși în biserici, începând cu ora 12:00, dar fără participarea credincioșilor mireni.

Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoți și diaconi) sau a credincioșilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgență, toți avem obligația de a respecta dispozițiile autorităților de stat, în caz contrar vom suporta sancțiunile prevăzute de lege” – atenționează Cancelaria Sfântului Sinod, adăugând îndemnul la rugăciune lui Dumnezeu, Maicii Domnului și tuturor sfinților „ca starea aceasta de grea încercare cauzată de pandemia actuală să înceteze cât mai curând!”.

Noile îndrumări, transmise în seara zilei de 8 aprilie, completează recomandările Cancelariei Sfântului Sinod din 22 martie 2020, intitulate „Noi măsuri privind slujbele și activitățile sociale bisericești”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie