Locaţie pentru un spital de recuperare în noul Plan Urbanistic din Cojocna

La Cojocna, interesul pentru definitivarea noului Plan Urbanistic General (PUG) a suscitat și o anume curiozitate legată de vechea promisiune a primarului privind construcția unui spital de recuperare în perimetrul stațiunii, interes care a fost amplificat și de prezența în sala de festivități a Căminului cultural din localitate a renumitului cardiolog prof. univ. dr. Dumitru Zdrenghea, dar și a medicului primar – internist Emil Bogdan, care au motivat științific proiectul acestui spital de recuperare.

După prezentarea câtorva elemente definitorii din istoria comunei și a personalităților ce au înnobilat prin faptele lor monografia zonei, șeful administrației publice Teodor Bucur, l-a invitat pe arhitectul Gheorghe Elcan – coordonatorul planului urbanistic – să prezinte noul PUG. Echipa de specialiști care realizează noul plan urbanistic a prezentat planşele noului PUG, cu accent pe dimensiunile opționale ale intravilanului și extravilanului comunei, zonele nevralgice ce exced actualul PUG și modalitățile de intrare în legalitate a multor cons-
trucții cu destinație locativă, subiecte pe marginea cărora au fost făcute numeroase observații și propuneri de localnici, de clujeni cu rădăcini în localitate sau de cei care vor să se stabilească în Cojocna.

Și cum în noul PUG își găsește locația și un posibil spital de recuperare cu 300 de locuri, prof. univ. dr. Dumitru Zdrenghea a accentuat în susținerea acestui proiect rolul medicinei preventive și recuperatorii în recâștigarea capacităților fizice și intelectuale ale bolnavilor care suferă de afecţiuni cardio-vasculare, boli reumatismale, neurologice sau de altă natură, care ar putea fi tratate la Cojocna, unde există resurse naturale de apă salină și nămoluri sapropelice. „Pe de altă parte, proiectul pe care doriți să-l implementați are şi efecte socio–economice pozitive pentru stațiune și populația din jurul său”, a subliniat cunoscutul cardiolog.

Atât prof. Zdrenghea cât și medicul primar Emil Bogdan au subliniat valoarea terapeutică a apelor sărate de acolo, a chinetoterapiei și a altor modalități terapeutice complementare ce pot fi folosite în refacerea mobilității fizice, şi au recomandat conducerii comunei și stațiunii Cojocna măsuri ce pot concura, pe termen scurt, la mărirea capacității de tratament balnear a actualelor spații, cu referiri concrete la acoperirea unui lac natural salin, care ar putea fi astfel utilizat și în sezonul rece.

De remarcat că localnicii din Cara nu au manifestat un interes semnificativ pentru viitoarea dezvoltare urbanistică, la această dezbatere publică participând doar câţiva tineri care doresc terenuri pentru a-și construi locuințe, şi care au primit răspunsuri afirmative din partea primarului Teodor Bucur, el însuşi locuitor al acestui sat. Astfel, pe „harta” noului PUG a fost identificată parcela destinată construcției de locuințe pentru tinerii localității.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie