Liviu Vlad, univers grafic distinct

“Arta, sau tălmăcirea grafică a unei culturi, este modelată de felul în care spaţiul este conceput” scria Marshall McLuhan. Cuvinte ce ilustrează perfect noua personală Liviu Vlad, una de reîntâlnire cu valorile spirituale ale Clujului vechi. O temă dragă Maestrului, asupra căreia se apleacă de fiecare dată – vo propun şi expoziţia Clujul gotic şi baroc – cu atenţie, surprinzând de fiecare dată, detalii semnificative.
Tălmăcirea grafică a unei culturi, gotice sau baroce în cazul Clujului, evidenţiază o lume grafică distinctă, aparte. Liviu Vlad concepe spaţiul, repet, acordând mare atenţie detaliilor, una în care intensităţile tonale, efectele de nuanţă, liniile, formele şi volumele, simţul proporţiilor, toate la un loc dau măsura unităţii stilistice evocatoare. Sunt imagini, 22 la număr, care captează atenţia de cum păşeşti în spaţiul expoziţional.
Sunt imagini care dovedesc că Liviu Vlad stăpâneşte tehnici şi instrumente, de la creion la cărbune, peniţă, tuş, creion, sanguină. Graţie lor, graficianul găseşte şi cele mai originale rezolvări artistice, spaţiile în sine transformându-se în invitaţii de a fi vizitate.
Casa Veche este spaţiul ideal pentru personala dr. Liviu Vlad. Şi am ajuns din nou la Marshall McLuhan şi ideea de spaţiu artistic, de fotografiat, de prins în linii şi tuşe şi nu în ultimul rând, de vizitat.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie

One Response to Liviu Vlad, univers grafic distinct

  1. Aiurel

    V-O propun (vouă, vă, v; pe ea, o: vă o propun), nu „vo”!
    Apoi, cu „cine” se acordă „una” (feminin) din fraza: „Liviu Vlad concepe spaţiul, repet, acordând mare atenţie detaliilor, UNA în care intensităţile tonale, efectele de nuanţă, liniile, formele şi volumele, simţul proporţiilor, toate la un loc dau măsura unităţii stilistice evocatoare”? Probabil, acordul trebuia făcut cu „spațiul” (neutru), deci „UNUL”.