Liderul „Grupului Şuşman” din Răchiţele, Teodor Şuşman senior, va fi dehumat mîine

Susman-Teodor-2Unul dintre liderii rezistenţei anticomuniste din Apuseni, Teodor Şuşman senior, din Răchiţele, va fi deshumat marţi, 22 iunie, de o echipă de cercetători a Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, formată din arheologii Gheorghe Petrov, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Marius Oprea, coordonator CICCR, Paul Scrobotă, director al Muzeului de Istorie din Aiud şi Horaţiu Groza, de la Muzeul de Istorie din Turda.

Procedurile legale de deshumare au fost demarate în baza unei solicitări primite la CICCR din partea urmaşilor lui Teodor Şuşman – soţii Constantin Teodor şi Dorina Carmen Şuşman. Potrivit celor declarate ziarului Făclia de arheologul Gheorghe Petrov, locul unde se află îngropate rămăşiţele pămînteşti ale acestuia a fost stabilit Susman-Teodor-1în urma unor cercetări de teren efectuate pe teritoriul satului Răchiţele, astfel încît şansele de descoperire a acestora încă din prima zi a operaţiunii sînt de 95%.

Pentru documentarea acestui controversat caz, echipa CICCR a folosit atît documente din cercetările Institutului de Istorie Orală, cît şi documente din cele 19 volume aflate în arhiva CNSAS.

Liderul Grupului Şuşman, Teodor Şuşman, a murit în 15 decembrie 1951, împuşcat fiind de un echipaj format din securişti şi miliţieni, pe cînd se afla adăpostit într-o şură din Răchiţele – susţin unele surse. Din documentele Securităţii – susţin alte surse – rezultă că Şuşman s-ar fi sinucis cu un foc de pistol tras în tîmpla dreaptă. Alte surse afirmă că iniţial victima ar fi fost rănită în timpul focului executat spre şură. Cadavrul a fost transportat la postul de Miliţie, aflat în casa familiei Şuşman, unde i s a făcut o autopsie sumară şi apoi a fost îngropat de autorităţi într-o rîpă aflată în apropierea casei. Potrivit unor martori, cadavrul dezbrăcat a fost lăsat mai multe zile în curtea Miliţiei, iar la groapă a fost dus în furci şi aruncat cu faţa în jos, peste el fiind turnat pămînt şi mai mulţi bolovani. Locul mormîntului lui Teodor Şuşman nu a fost niciodată marcat în teren.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie