Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” începe anul şcolar într-o altă clădire

Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca va începe noul an şcolar, pe 12 septembrie, într-o altă clădire decît cea în care a funcţionat timp de şase decenii, şi, chiar dacă în acest moment şantierul deschis pentru ampla refacere a spaţiilor Liceului „Unirea”, în care s-a mutat, sînt în plină desfăşurare, conducerea şcolii este ferm convinsă că activitatea va fi reluată optim, încă din prima zi de studii.

„Pe 12 septembrie vom începe anul şcolar în toate sălile de clasă, în cele mai bune condiţii, fără nicio problemă. Singura întîrziere va fi la unele săli de specialitate, dar situaţia nu poate fi reproşată nimănui. Liceul „Unirea” a trebuit să încheie anul şcolar în această clădire. Din atelierele liceului a trebuit să fie mutate nişte instalaţii foarte mari, a căror dislocare a necesitat o anume procedură, ce nu putea fi scurtată. Această operaţiune a durat pînă la mijlocul lunii august. Din acel moment, firma selecţionată de primărie a început în forţă lucrările şantierului”, a declarat, pentru AGERPRES, directoarea liceului, Tunde Kallay.

Ea a evidenţiat că într-o lună muncitorii de pe şantier au prestat o muncă extraordinară, cu recompartimentarea spaţiilor uneia din cele două clădiri, unde vor fi funcţionale 43 de săli de studiu.

„Cred că o asemenea mutare ar putea permite şi o întîrziere de cîteva zile în orele de studiu de instrumente, dar se vor face toate eforturile pentru un început normal de activitate”, a spus Tunde Kallay.

Directoarea liceului a arătat că minimum de săli de clasă de care are nevoie liceul este de 24, unitatea de învăţămînt muzical avînd 36 de clase. Rezultă, astfel, că şi anul şcolar 2011-2012 unele clase vor studia, în continuare, după-masă. Liceul va dispune şi de un Studio acustic şi de un Laborator de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (TIC). Vor fi nouă săli de clasă pentru teorie muzicală. Unitatea va dispune de aproximativ 50 de săli de studiu, din care 43 în clădirea refăcută aproape integral.

Unitatea va avea internat şi cantină pentru elevi, iar printre avantajele noului loc de studiu se află şi sala şi terenul de sport proprii, de care liceul nu dispunea anterior.

În jur de 700 de elevi vor trece pragul unităţii de învăţămînt muzical în noul an şcolar. În cea mai mare parte, orele sînt individuale, numărul profesorilor care lucrează cu fiecare elev în parte fiind de 200.

Pe coridoare au fost deja expuse zeci de panouri ale absolvenţilor Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă”, începînd cu anul 1957. În curtea liceului, la intrare, se află un mare platan oriental, care sugerează că tot aşa cum el creşte viguros în acest loc, tot astfel tinerele talente îşi vor găsi afirmarea plenară prin şcoala clujeană preuniversitară de muzică care se pregăteşte să devină, în cel mai scurt timp, cea mai modernă şi bine dotată unitate de învăţămînt cu acest profil din România.

Înfiinţat în 1949, Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” este un nume de referinţă în învăţămîntul vocaţional din România. Liceul are specializări în muzica instrumentală, canto clasic şi tradiţional, la nivelul celor trei cicluri de învăţămînt preuniversitar – primar, gimnazial şi liceal. Unitatea a funcţionat, mai bine de o jumătate de secol, într-o clădire din centrul oraşului. Revendicată de Ordinul Călugărilor Franciscani şi retrocedată acestuia, clădirea şcolii a fost eliberată în aceste zile. Chiria pentru clădire plătită de municipalitate Ordinului Călugărilor Franciscani era de 8.000 de lei pe lună, dar călugării au dorit dublarea la 16.000 de lei.

Articole din aceeasi categorie