Liberalii, alocațiile și pensionarii

În condițiile în care în România speranța de viață este de 75 de ani, adică sub media europeană, sugestia liberalilor de a crește vârsta de pensionare la 70 ani, stârnește, pe bună dreptate, îngrijorare și tulburare.

Cu o astfel de „bășică” pe tapet, asistăm la eliminarea dreptului la pensie pentru o mare parte dintre pensionari. Din punctul nostru de vedere, creșterea vârstei de pensionare nu are nici un temei. În locul unui astfel de plan, guvernul ar face mai bine să regândească problema. Se vede din avion că propunerea liberalilor e o bombă cu fitilul aprins pentru pălmași, dar în schimb o înlesnire pentru cei din domeniul sănătății de pildă, permițând astfel celor cu funcții babane să-și păstreze posturile grase. Legea permite angajarea unei persoane de peste 65 de ani pe o perioadă determinată. Orice decizie legată de o posibilă majorare a vârstei legale de pensionare trebuie foarte bine cântărită, pe de-o parte pentru a le da posibilitatea celor care vor să muncească și după împlinirea vârstei de pensionare, iar, pe de altă parte, pentru a ține cont de o tendință în societatea românească, aceea de a se pensiona cât mai devreme.

În condițiile în care populația României continuă să se reducă și să îmbătrânească, economiștii atrag atenția că sistemul public de pensii ar putea să nu mai poată fi susținut în forma actuală, adică în condițiile menținerii vârstei de pensionare, planului de creștere a punctului de pensie și a cuantumului actual al asigurărilor sociale. Am atras deja atenția într-un material anterior că sistemul public de pensii, datorită trendului demografic în declin, va deveni nesustenabil pe termen mediu, atunci când generația decrețeilor, adică a celor născuți după 1967, se va pensiona. Nu putem să nu ne întrebăm, din nou, cine să contribuie la pensiile acestor oameni? În egală măsură, ne întrebăm care sunt soluțiile în acest caz? Fie înghețarea pensiilor, în condițiile în care banii sunt insuficienți, fie majorarea vârstei de pensionare, așa cum propun liberalii. Ar mai fi și soluția creșterii taxării. Amestecând cele trei posibile variante s-ar putea să rezulte o soluție de avarie cu ardere rapidă. Previziunile sunt sumbre cu-adevărat dacă luăm în calcul analizele demografilor, care anticipează că populația României va scădea în viitorul apropiat la 14 milioane de locuitori, iar contingentul va fi asigurat de cei trecuți bine de prima tinerețe. În prezent, în România există puțin peste 5 milioane de pensionari, iar vârsta standard de pensionare este 65 de ani în cazul bărbaților, respectiv 61 de ani și trei luni în cazul femeilor. Dacă luăm în calcul și creșterea cu 40% a pensiilor, România va ajunge pe sprânceana muntelui, decizia urmând a exercita o presiune uriașă pe bugetul și așa debil. Guvernul Orban nu mai este la fel de euforic, dar o asumare nerespectată, mai cu seamă într-un an electoral, fie că vorbim de eliminarea pensiilor speciale, de creșterea cu 40 de procente a pensiilor, fie de alocațiile copiilor, va atrage consecințe dacă liberalii nu joacă corect, după regulile pe care ei le-au impus. Ce constatăm este faptul că politicienii din spațiul românesc, fie că sunt de stânga, fie că sunt de dreapta, împărtășesc aceeași meteahnă: minciuna. Proliferând-o, gândind mandate pe termen scurt și nu de perspectivă, adică pe termen lung, pe principiul proiecte sustenabile, politicianul român își trage preșul de sub picioare și, pe bună dreptate, intră în gura electoratului.

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie