Legătura între depresie şi carenţa de acetilcarnitină în organism

O echipă de cercetători americani a descoperit că există o legătură între depresie şi un nivel scăzut de acetilcarnitină (Acetil-L-carnitina), sintetizată în mod natural de organism şi comercializată şi ca supliment nutriţional, potrivit unui studiu publicat de revista de specialitate PNAS şi citată de EFE.
Descoperirea se bazează pe un studiu vast asupra animalelor şi poate deschide calea unui nou tip de antidepresive “lipsite de efecte secundare şi cu o acţiune mai rapidă” decât cele utilizate în prezent, potrivit uneia dintre autorii principali, Natalie Rasgon.
Depresia este tulburarea clinică cu cea mai mare extindere în SUA şi în lume care afectează între 8 şi 10 la sută din populaţie. “Este principala cauză a absenteismului de la muncă şi una din principalele cauze ale sinuciderii. Însă tratamentele medicamentoase sunt eficiente doar pentru 50 la sută dintre pacienţii pentru care sunt prescrise”, a deplâns Rasgon.
În experimentele pe şoarecii de laborator s-a văzut că deficienţa de acetilcarnitină induce un comportament similar depresiei, iar administrarea orală sau intravenoasă a acestei substanţe a reinversat simptomele la rozătoare şi a reinstaurat echilibrul normal.
Şoarecii au răspuns la administrarea suplimentelor de acetilcarnitină, după câteva zile. În schimb, administrarea de antidepresive actuale a avut nevoie de un interval de patru săptămâni pentru a deveni eficiente, atât la testele pe animale cât şi la cele realizate pe oameni.
Acetil-L-carnitina, o carnitină derivată produsă natural de organism, este implicată în metabolismul carbohidraţilor şi al proteinelor şi în transportul grăsimilor în mitocondrii. Acetil-L-carnitina a devenit unul dintre cei mai studiaţi compuşi pentru efectele sale împotriva îmbătrânirii, degenerării creierului şi sistemului nervos.
Multe studii importante au arătat ca suplimentarea zilnică de Acetil-L-carnitină încetineşte semnificativ evoluţia bolii Alzheimer, ducând la o deteriorare mai mică a memoriei, a atenţiei şi a limbajului şi a abilităţilor de deplasare.

Articole din aceeasi categorie