LACURI ŞI CASTELE – periplu imperial prin Alpii bavarezi

În zig-zag premeditat: Piscuri golaşe, ape de cleştar şi palate ce stâlpuiesc parcă ceriul. Între Salzburg şi Munchen, pe autostrada A8  călătorul îşi poate trage sufletul la Berchtesgaten. O răcorire la Bayerische Staats Bad Reichenhall, o plimbare liniştitoare pe pajiştile de la Ramsau şi un somn dulce în apartamentele lui Sonja şi Markus Maltan.  O încântare! Dar:

Dacă veţi privi pe hartă…

… veţi constata că există, în sudul Germaniei, un pinten, o ieşitură din contingent mult diferită de restul… lumii: Bayern. Iar spiritul acestor locuri se întinde şi în Austria de sud, acolo unde peisaj şi felul de a fi al oamenilor este asemănător. Au acel numitor comun care caută mereu şi mereu strălucirea frumuseţii.

Dacă o luaţi la pas…

… vorba vine, pentru că automobilul este cel mai bun mijloc de a cunoaşte Bavaria, veţi putea face cunoştinţă cu faţa nevăzută a acestor locuri binecuvântate. Landul cel Liber e imens ca Majestatea-sa Dunărea, care străbate ţinutul din Schwarzland-ul german şi traversează graniţa cu Austria la Pasau. Albii adânci sapă de-a dreapta fluviului Inn, Lech, Isar, iar de-a stânga lui Wormitz, Altmahr, Naab şi Regen. Cu alţi şi alţi afluenţi ce iscă văi misterioase în piatra dură a Alpilor din această parte a lumii.

Străbătând istoria

Celţi, mai apoi ostrogoţi…

Irlandezii au adus creştinismul,  Charlemagne a încorporat locul în imperiul său, ca mai pe urmă Barbarosa şi Otto I să calce temeinic locul. Iar de acum încolo, familia Wittelsbach a cârmuit Bavaria mai bine de 738 de ani: duci, conţi, electori, regi… Şi-au băgat şi francezii napoleonieni coada, iar austriecii i-au îmbrăcat frumuseţile în pantaloni scurţi, tirolezi şi pălărie verde, cu pene în bătaia vântului. Şi cel puţin până la Republica Liberă a Poporului (1918) şi-au lăsat amprenta în

Castele de poveste

Cum vii dinspre München, vederile colorate imprimă castelului Neuschwanstein spiritul ciudat a lui Maximilian I, iar pentru a pomeni veşnic şi de Ludovic III, castelele Linderhof şi Herrenchiemsee umplu un peisaj de vis. La Berchtesgaten, în 1102, Augustinus a început construirea unei mănăstiri. Prin adăugiri succesive a devenit Schloss Berchtestgaten şi domină cu coloanele-i baroce, secolele.

E multă poveste în aceste castele.

Lupte, sânge, iubiri, trădări… Şi parcă pe fiecare lespede scrie o cunoscută ţâpuritură de prin alt colţ al lumii: aici sunt banii voştri. Aur, mult aur peste tot, oglinzi şi stufoase tacâmuri de argint, adamante şi alte nestemate umplu pereţii tapetaţi cu catifeluri diverse, tavanele cu grele candelabre, coloanele de marmură şi bazalt, de susţinere a vremurilor apuse. Iar grădinile?! Neîntrecute basme cu regi, prinţi şi domniţe… Totul pe fundalul maiestos al munţilor unde nici bradul nu urcă, surprinşi de ochii imenşi ai albastrelor lacuri alpine. Sunt multe castele care-ţi „iau faţa” şi lasă imaginaţia să se teleporteze. Dar nu trebuie uitat că toate aceste bogăţii s-au întors (peste generaţii, desigur) în beneficiul bavarezilor. De la castelele Hohenschwangau sau Linderhof, până la uriaşul ansamblu arhitectonic de la Herrenchiemsee preţurile muzeelor (pipărate şi buzunare mai dodoloaţe decât ale autorului acestor rânduri) completează din greu visteria de azi a Statului (liber) al Bavariei.

   A fost odată ca niciodată…

… un loc unde Natura şi-a făcut un colţ de Rai, spunea cineva. Peste zăngănit de arme şi uciganie, de la Cuibul vulturilor, cândva al doilea  centru al  puterii lui Hitler, până la bisericuţa din Ramsau, unde poetul Josef  Mohr a compus pentru noapte tuturor crăciunurilor din lumea creştină „Stille Nacht” , tot neamţul întreprinzător a făurit o lume în care să trăiască bine. El şi cei care îi calcă pragul. Cinstind aceste bijuterii, fiecare căpitan de pe lac opreşte vaporul în mijlocul apelor  Chiemsee, unde  toată lumea îşi caută şi găseşte liniştea. Doar că un trompetist iese pe punte şi „Sunetul muzicii” străbate hăurile, repetând ecoul de 7 ori între Insula bărbatului şi Insula femeii. Iar  semeţul Watzmann trimite spre depărtatul Konigssee gând de linişte şi bună pace. Mângâind, deopotrivă, urechile ducilor şi a von- slujbaşilor, pescarilor, turiştilor…

Ca un regal al clipei  în veşminte de gală.

Radu VIDA

Foto: AnomisadiV

 

Articole din aceeasi categorie

One Response to LACURI ŞI CASTELE – periplu imperial prin Alpii bavarezi

  1. ger

    Bayerisches Staatsbad Bad Reichenhall = CORECT
    Berchtesgaden = CORECT
    :::::::::::::::::::::::::::::

    tot neamţul întreprinzător – DE CE NU GERMAN (DEUTSCHER)?