Lacrimi de mir la poalele Trascăului

Aflată la aproximativ 20 kilometri de Alba Iulia, pe drumul județean 107 H care face legătura între DN 1 și satele Ighiu, Șard, Țelna-cunoscut ca Drumul Vinului, localitatea Cricău este la prima vedere ca oricare dintre cele aflate la poalele de Sud-Est a Munților Trascăului. De câteva săptămâni așezarea a devenit un adevărat loc de pelerinaj după ce s-a răspândit vestea că o icoană a Sfintei Marii plânge cu lacrimi de mir.

Icoana este o litografie aplicată pe lemn de mărime 30/20 cm și a fost cumpărată de un tânăr din Cricău de la Mănăstirea Râmetea. Alexandru este elev în anul II la Seminarul de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și spune că în urmă cu un an, cu ocazia unei vizite la mănăstirea din  depresiunea Trascăului și-a cumpărat de la pangar icoana cu Maica Domnului și Pruncul Isus. După ceva timp, mai exact în postul Adormirii Maicii Domnului, tânărul a observat că icoana a început să lăcrimeze. În acest an, la începutul Postului Sfintei Marii, spune tânărul, șiroaiele de lichid erau tot mai mari și aveau miresme plăcute. „Am dus icoana la Preasfinția Sa Irineu Bistrițeanu, arhiepiscop al Albei Iulii, iar după ce a studiat-o mai mult timp a dat binecuvântare ca icoana să fie expusă în Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Vale din localitatea noastră, pentru ca toți cei interesați să o poată vedea și să se roage”, ne-a povestit Alexandru.

Practic, icoana plânge cu lacrimi de mir, pe care Alexandru îl adună și-l ambalează pentru a-l împărți credincioșilor care vin să vadă icoana și să caute alinare. Întrebat de reprezentantul ziarului Făclia cam cât mir s-a adunat până acum, tânărul a spus că e vorba de litri. Preotul Petru Medruș slujește la Biserica Sfântul ierarh Nicolae din Cricău din anul 1994. El afirmă că de când s-a răspândit vestea, lacrimile icoanei au adus la Cricău oameni din diverse colțuri ale țării. Părintele nu știe ca vreunul dintre credincioșii care au venit și s-au rugat până acum la icoană să fi avut parte de vreo minune, însă susține că pe zi ce trece tot mai multe persoane calcă pragul lăcașului de cult pentru a se închina și ruga la icoana adusă de Alexandru de la Mănăstirea Râmetea.

Sătenii din Cricău au păreri diferite vizavi de icoana care lăcrimează. Mulți se bucură pentru faptul că localitatea lor este vizitată acum de persoane din toate colțurile țării pentru a vedea minunea din Biserica Sf. Ierarh Nicolae. Alții însă nu sunt foarte încântați de faptul că așezarea s-a transformat în loc de pelerinaj deoarece cred că bolnavii care vin să se roage aici le vor transmite și lor boala.

„Așteptăm să vedem cum va evolua și cum va rodi”

Reprezentanții Arhiepiscopiei Ortodoxe a Albei Iulia se declară „uimiți în fața unui astfel de semn minunat”, precizând că așteptă cu sobrietate și echilibru  să vadă cum va evolua și cum va rodi. „Referitor la icoana Maicii Domnului din parohia Cricău, pe chipul căreia pot fi observate, la anumite momente ale slujbei, două șiroaie de lacrimi curgând din ambii ochi ai Preacuratei Fecioare, nu putem spune decât că suntem uimiți în fața unui astfel de semn minunat, și, cu sobrietate și echilibru, așteptăm să vedem cum va evolua și cum va rodi. După cum bine se știe, de-a lungul vremii, în anumite locuri și la anumite intervale de timp, au existat icoane ale Maicii Domnului care au lăcrimat. Aceste semne minunate constituie binevenite prilejuri de intensificare a rugăciunilor noastre către Dumnezeu și de a medita la viața noastră duhovnicească, mai ales în acest context al perioadei dificile pe care o traversăm și a acestor vremuri marcate de o criză spirituală și morală”, a transmis pr. Oliviu Botoi, consilier eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Albei Iulia.

C.P.

Articole din aceeasi categorie