La Nicula colo-n deal

Tradiționala procesiunea ortodoxă de Sfânta Maria, la Mănăstirea Nicula, se va desfășura și anul acesta în organizarea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului, Mânăstirii „Adormirea Maicii Domnului” Nicula și Protopopiatului Ortodox Român Gherla.

Cei care doresc să participe se vor aduna miercuri, 14 august, înainte de ora 12:00, la Biserica „Sf. Nicolae” din parcul din Gherla. Procesiunea, condusă de ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei, care îl va avea alături pe Înaltpreasfințitul Innocentios Byakatonda, mitropolit de Rwanda și Burundi, va urma, de la ora 12:00, traseul: str. Bobâlna – autogară – str. Liviu Rebreanu (Memorial Gherla) – Nicula (sat) – Mănăstirea Nicula.

Programul zilei de miercuri, 14 august, de la Mânăstirea Nicula, cuprinde: ora 07:00 – Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, Ceasurile III și VI, Sfânta Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur; ora 12 – Taina Sfântului Maslu; ora 18:00 – Vecernia cu Litie (slujește ÎPS mitropolit Andrei în sobor de arhierei, preoți și diaconi); ora 21:30 – scoaterea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului; 22:00 – Utrenia și Prohodul Maicii Domnului, Molitfele Sfântului Vasile cel Mare. Slujbele de priveghere vor culmina cu procesiuna icoanei, în jurul orei 2:00.

Joi,  15 august, la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: ora 05:00 – Sfânta Liturghie în biserică; ora 08:00 – Acatistul Adormirii Maicii Domnului. De la ora 09:00, pe altarul de vară, Înaltpreasfințitul părinte arhiepiscop și mitropolit Andrei, avându-l alături pe mitropolitul Innocentios și înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie și va rosti pelerinilor un cuvânt de învățătură.

***

Icoana Maicii Domnului de la Nicula, în jurul căreia s-a dezvoltat pelerinajul din 15 august, a fost pictată în anul 1681, de preotul zugrav Luca, din localitatea Iclod. Potrivit unui proces verbal încheiat de ofițeri austrieci, icoana Maicii Domnului cu Pruncul a lăcrimat în mod continuu, intre 15 februarie și 12 martie 1699.

„De ce a plâns icoana Maicii Domnului de la Nicula? Pentru că au năvălit turcii și tătarii, spun o seamă de analiști, dar eu cred că și pentru dezbinarea religioasă a românilor și pentru multele lor necazuri de natură socială și națională. Se întristează Maica Domnului și când noi păcătuim” – spune acum mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei.

„Ori de câte ori ne rătăcim de la calea cea dreaptă, Maica Domnului suferă. O mărturie zdrobitoare ne aduce în acest sens Sfântul Siluan Athonitul, care n-a trăit demult. Făcuse el niște greșeli și Maica Domnului îndurerată i-a spus: «Nu-mi place să văd ceea ce faci! Cuvintele ei erau liniștite și blânde, dar ele au lucrat cu putere asupra sufletului meu». Întrebarea esențială pe care ar trebui să ne-o punem noi, creștinii veacului 21, este: Îi place Maicii Domnului ceea ce facem noi? N-o întristează pe Maica Domnului secularizarea ce bântuie în lume, lipsa de preocupări spirituale, participarea atât de rară la slujbele bisericii, păcatele multe făcute de oameni? Îi place Maicii Domnului slaba noastră implicare în slujirea socială, în ocrotirea săracilor, a bolnavilor, a bătrânilor și a copiilor orfani sau abandonați? Deschidem noi suficiente centre de sprijinire a acestor categorii de oameni marginalizați? Familia creștină, nașterea, creșterea și educarea copiilor sunt în atenția Maicii Domnului. Pentru că Maica Domnului e mama desăvârșită. Dar și mamele noastre care ne-au adus pe lume suferă când viața noastră nu merge bine” – arată ÎPS Andrei, în articolul ”Maica Domnului mereu înlăcrimată”.

La hramul Mănăstirii Nicula sunt așteptați, și în acest an, zeci de mii de pelerini.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie