La Mulţi Ani ! Anotimpurile lui VIRGIL TOMULEŢ

Optimist şi generos din fire, de o pedanterie care i-a sporit aura de june-prim timp de decenii, bravul nostru colaborator şi de toată lumea iubit prieten, graficianul, pictorul, ilustratorul de carte, caricaturistul, autorul de benzi desenate şi  umoristul VIRGIL TOMULEŢ  împlineşte duminică, 19 iunie a.c., 75 de ani! Într-adevăr, colaboratorul nostru de o viaţă, prietenul nostru şi al celor care ne sînt prieteni, tot de-o viaţă, continuă să “redimensioneze ludicul’’  într-un exerciţiu lucid de imaginaţie, tematici şi tehnici subtile, de zîmbet subţire şi cu-nţeles, de cromatici scăldate în luminile şi umbrele anotimpurilor. Participări şi premii la saloane şi festivaluri importante din  ţară şi de peste hotare l-au consacrat pe Virgil Tomuleţ drept unul dintre reprezentanţii cei mai de seamă ai caricaturii româneşti: la cel de-al 26-lea Salon Internaţional de Caricatură de Presă de la Saint-Just-le Martel (Franţa, 2007) i-au fost reţinute în patrimoniul salonului 4 lucrări la temele “Politică’’ şi “Căldură mare’’; tot în 2007, la Bienala Internaţională de Umor în Artă de la Tolentino (Italia), i-au fost reţinute lucrări la tema ‘’Macho’’; apoi, la cel de-al 34-lea Salon Internaţional de Umor de la Piracicava (Brazilia), artistul a participat cu lucrări la secţiunea “Vedete’’. De la debutul din 1959 cu stripuri în revista pentru copii “Napsugar’’, trecînd prin publicarea de caricaturi în celebra revistă franceză ‘’Pif’’, nenumărate expoziţii personale şi de grup în ţară dar şi în Cuba, Belgia, Bulgaria, Italia sau Franţa etc., şi-a consolidat poziţia între primii 100 de caricaturişti ai lumii şi este vice-preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Caricaturiştilor Profesionişti din România.

A editat şi o carte în care îşi povesteşte viaţa, viaţa în propriile-i ilustraţii, pe care a intitulat-o, cum altfel, GRAFICA. O pasiune de-o viaţă (Casa de Editură NAPOCA, 2009): ‘’De vrei să hoinăreşti prin ţara viselor, cele mai frumoase imagini sînt amintirile copilăriei, atunci cînd te afli la vîrsta marilor îndrăzneli. E mult de atunci şi, totuşi, parcă numai ieri s-au întîmplat acele trăiri, acei ani minunaţi ai copilăriei mele, cu nedespărţitul meu caiet de desen şi creioanele colorate. Amintirea încă vie m-a îndemnat să aştern pe hîrtie aceste gînduri care, la rîndul lor, pot constitui un bun îndrumător pentru cei ce manifestă interes deosebit pentru aflarea tainelor desenului. Cele mai frumoase clipe ale vieţii mele se regăsesc  în  <exerciţiul de desen> pe care-l făceam împreună cu părinţii mei’’…  Semne grafice din care s-au născut, în ani: ilustraţii – sute, poate chiar mii – risipite prin cărţi, reviste, cursuri universitare sau ziare, lucrări de grafică sau pictură de şevalet, dar şi ‘’lecţii’’ despre gravură, afiş, ilustraţie fotografică, benzi desenate, colaj, caricatură: dar şi un ‘’braţ’’ de premii I, dar şi premiul acordat pentru ilustrarea primei expediţii româneşti transafricane, Marele Premiu al revistei “Sănătatea’’, premiile  revistelor “Amfiteatru’’ sau “Rebus’’…

De fapt, privită retrospectiv, întreaga activitate de creaţie, de peste 50 de ani, a lui Virgil Tomuleţ poate fi caracterizată ca fiind o mişcare ironică de dezvăluire a adevărului care, repetată şi reluată în diverse “d’apres’’-uri, are un caracter detaşat de orice patos sau de alte ingerinţe. Doar mult umor, transpus într-un stil percutant şi pur, cu aluzii pline de sens la moravuri şi năravuri, la actualitatea timpului pe care-l trăim.

Cu puţin timp în urmă a mai trimis nişte lucrări la Festivalul Internaţional de umor de la Tolentino (Italia) – acolo unde, în Muzeul Mondial al Caricaturii, concitadinul nostru este reprezentat pe simeze – tema actualei ediţii fiind “Arta secolului XX’’. Lucrările expediate pentru festival au fost: Federico Fellini, Victor Vasarely (întemeietorul op-artului) şi Saul Steinberg.

Cel mai recent, însă, Virgil Tomuleţ  a primit  un valoros Premiu de excelenţă la cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de literatură umoristică şi caricatură “Alb-Umor’’ de la Alba Iulia. Un premiu care deschide, fără îndoială, calea altor premii, căci vremea e tînără încă, fructele încă nu s-au copt, mai sînt căi ce-aşteaptă să fie călcate…

Michaela BOCU

m.bocu@ziarulfaclia.ro

Articole din aceeasi categorie