La MNIT: O tăbliță cerată de la Roșia Montană

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) găzduiește marți, 7 august, de la ora 13:00, expoziția „O tăbliță cerată de la Roșia Montană” – două dintre ”foile” unui triptic, reprezentând un contract de împrumut încheiat la Deusara, în data de 20 iunie 162 și descoperite în 1855 în galeria Sfânta Ecaterina. Tăblița cerată va fi expusă pentru o singură zi în cadrul muzeului.

Potrivit organizatorilor, expoziția are scopul „de a releva unele dintre cele mai fascinante documente în limbile latină și greacă descoperite la Roșia Montană și care sunt reprezentative pentru istoria primelor secole ale erei creștine, în aceste regiuni”. „Alături de pergament și de papirus, tăblițele cerate erau în antichitate un suport comun pentru scrierea de mână, pentru redactarea rapidă a unor texte legate de activitățile de zi cu zi. Tăblițele reprezintă contracte de vânzare-cumpărare, contracte de muncă, de împrumut, liste de cumpărături, toate acestea sugerând o prosperă viață economică, cu diverse afaceri. Toate tăblițele au fost găsite în galeriile de mină din zona auriferă a Munților Apuseni, ascunse în antichitate în scopul ocrotirii” – informează MNIT.

Evenimentul de marți este o primă acțiune dedicată acestui tip de exponat. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei mai pregătește, de data aceasta pentru vizitatorii Roșiei Montane care vor participa în 18 august la Zilele Patrimoniului de la Roșia Montană, un atelier care își propune să pună la dispoziția publicului larg informații despre tăblițele cerate, despre felul în care erau realizate și despre cum scriau cei care locuiau pe aceste meleaguri în perioada romană.

Zilele Patrimoniului la Roșia Montană este un eveniment dedicat patrimoniului arheologic al zonei, organizat de voluntarii Asociației ARA (Arhitectură, Restaurare, Arheologie), în colaborare cu diverse alte organizații. Pe lângă tururi ghidate, expoziții și proiecții de filme documentare, organizatorii pregătesc, pentru cei care vor vizita Roșia Montană în perioada 15-19 august, o serie de ateliere tematice, printre care și cel dedicat tăblițelor cerate, realizat în colaborare și cu participarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie