La Mihai Viteazu: Note maxime şi corigenţe la pregătirea anului şcolar

Unitatea de învăţămînt a comunei Mihai Viteazu  este una dintre cele mai mari din judeţ. Aici se pregătesc anual aproape 400 de elevi la cursurile primare şi gimnaziale, cărora li se adaugă 150 de preşcolari.

Şcoala ‘’Mihai Vodă’’ cuprinde 17 săli de cursuri, un centru de informare şi documentare, un cabinet multimedia dotat cu 25 de calculatoare şi altă aparatură modernă, unitatea de învăţămînt dispunînd de o bibliotecă proprie, cabinete necesare disciplinelor şcolare cerute de învăţămîntul gimnazial şi un cabinet psihologic. Este o mare plăcere să intri pe coridoarele şi scările pline de flori şi plante ornamentale, adevărate galerii expoziţionale  cu oamenii de cultură, artă , istorie şi dascăli ai neamului, să vezi planşete didactice , grupuri sociale moderne şi bine întreţinute, dar şi un exterior ce primeşte aceeaşi notă , datorită faptului că aici s-a cîştigat un program de granturi, intitulat ‘’Curtea şcolii – loc de recreere sufletească’’,  prin care s-a construit un foişor, care este, de fapt, o clasă în aer liber pentru unele discipline de învăţămînt, cum ar fi : muzică, desen, dirigenţie etc.; a fost amenajat un părculeţ cu bănci şi mai multe alei interioare.

Joi, la ora prînzului,  directoarea, doamna Maria Corcheş, a primit cuvenitele felicitări de Sf. Maria Mică doar într-o scurtă pauză , deoarece se lucra de zor la încheierea lucrărilor de pregătire a deschiderii noului an de învăţămînt. Diriginţii  finisau lucrările prin sălile de clasă, responsabilii de cabinete trebăluiau pe palierele lor, în timp ce o echipă de tîmplari monta ultimele blaturi la noile bănci şi punea scaune tapiţate noi la fiecare loc de… muncă al şcolarilor.

Lucrările de igienizare au fost terminate, parchetul din toate încăperile a fost raşchetat şi lăcuit, încît parcă nu îţi cade bine să intri încălţat în aceste spaţii de învăţămînt, curate şi bine dotate, unde s-au montat noi lambriuri în acestă vacanţă.

Şcoala mică, cum i se mai spune în localitate, se află în partea vestică a primăriei, ea reprezentînd spaţiul  claselor I-IV, în număr de zece; în opt  învaţă clasele cu predare în limba română şi două în limba maghiară. Deşi este mai veche, nu îşi arată vîrsta datorită investiţiilor făcute permanent de către comună. Încălzire centrală, apă curentă, grupuri sociale finisate cu gresie , faianţă şi inoxuri, igienizări, izolare exterioară şi la tavane, pavarea a 600 mp în curtea scolii – iată doar cîteva din lucrările recepţionate în săptămîna încheiată.

Şi aici materialele didactice sînt de generaţie nouă, iar dascălii calificaţi şi cu o bună experienţă la catedră se bucură de aprecierile părinţilor şi chiar a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Şi totuşi, începutul de an şcolar are şi o componentă negativă la Mihai Viteazu. Primarul comunei, Zeng Ioan, aşteaptă din 2009 bani de la ministerul de resort să poată termina construcţia noii grădiniţe din curtea şcolii, unde constructorii, o firmă din judeţul Alba, nu au pus nici acoperişul în acest interval de timp. Din investiţia de 23 miliarde , primăria a alocat partea ce i se cuvine, adică şapte miliarde , iar ministerul mai nimic, în afară de promisiuni. Cei peste 150 preşcolari se pregătesc în sediul vechiului CAP, ce stă să-i cadă zidurile şi tavanele, încît educatorii nu mai au curajul să ţină mult timp orele aici; o parte din cei mici îşi desfăşoară programul într-un spaţiu al Bisericii Unitariene, pentru care primăria plăteşte chirie lunară.

Aceste contraste pot să dispară numai prin alocarea sumelor necesare terminării construcţiei începute de aproape trei ani, sume ce se află în bugetul ministerului condus de domnul Funeriu, preciza primarul Zeng. Aşadar, şi ministerul are corigenţele sale la  acest început de an şcolar

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie