La Mărişel, opt martie a… furat o duminică din februarie

Parţial, Mărişelul s-a dezbrăcat de ţinuta albă pînă la înălţimea… umerilor, adică pînă la 7-8 sute de metri altitudine, dar cuşma albă încă tronează pe vîrfurile jnepenilor, ienuperilor şi afinilor, chiar dacă temperaturile au început să crească proporţional cu lumina zilelor acestui sfîrşit de iarnă, destul de viguroasă pe acest pisc al Apusenilor.

DSC01974O iarnă sănătoasă, care înfruntă primăvara pînă la sfîrşitul lui aprilie, ne mărturiseşte primarul comunei, domnul jurist Traian Mariş, dar care nu-i mai supără pe mărişeni, ei dobîndind, în timp, structura genetică necesară vieţuirii la aceste înălţimi atît de frumoase în toate anotimpurile anului.

Rămînînd în acest spaţiu al albului imaculat, căutat din ce în ce mai mult de iubitorii sporturilor de iarnă şi ai turismului montan, trebuie să menţionăm faptul că urmaşii Iancului şi ai Pelaghiei Roşu respectă cu sfinţenie şi cutumele spiritualităţii creştine. Şi cum ziua de 8 Martie 2015 intră în calendarul Postului de Paşti, pentru a sărbători cum se cuvine ziua fiinţelor dragi ce ne dau viaţă, conducerea comunei a întreprins un adevărat… referendum pentru stabilirea zilei dedicate mamelor, bunicilor, soţiilor şi fiicelor, zi care a fost decalată cu două săptămîni mai devreme.

Duminică, după slujba religioasă, Căminul cultural, îngheţat oarecum în tiparele trecutului, deşi fenomenul cultural-artistic a devenit destul de viguros în ultimii ani la Mărişel, a fost neîncăpător pentru sărbătorirea lui 8 Martie. Am reţinut de la prezentatoarea spectacolului artistic, îndrăgita solistă a muzicii populare Adriana Irimeş, că sînt şapte ani la rînd de cînd primarul Traian Mariş şi Consiliul local sărbătoresc doamnele şi domnişoarele comunei, oferindu-le flori, recunoştinţă şi un meritat buchet cu cele mai frumoase cîntece şi jocuri populare româneşti, urmat de jocul sărbătoritelor.

Au urcat pe mica scenă a lăcaşului cultural Ansamblul folcloric ‘’Nepoţii Iancului’’ din localitate, care au prezentat o suită din cele mai reprezentative jocuri transilvane, în acompaniamentul asigurat de instrumentiştii: Nicu Badiu, Mariş Ardelean, Aurel Purcel, Octavian Matiş, Andrei Goia, Florin şi Andrei Ciortea. Şi, ca s-o parafrazăm pe Adriana Irimeş, Mărişelu are suficiente valori artistice cu care se poate mîndri întreaga Transilvanie, fapt confirmat şi în evoluţiile artistice de duminică de solistele locului: Andra Mariş, Lavinia Mariş, Dana Purcel, Livia Hetea, Adriana Goia şi Mihai Badiu. În acelaşi spectacol au urcat pe scenă şi ‘’Junii Vlădesei’’ din Huedin.

Invitaţi speciali ai acestui spectacol de suflet au fost doi consacraţi artişti ai genului, taragotistul Mihai Mariş, fiu al Mărişelului, ale cărui poezii muzicale îmblînzesc chiar şi anotimpul în care ne găsim, precum şi preotul Marius Ciprian Pop, un artist de mare ţinută, iubitor al celor sfinte şi păstrător al tezaurului folclorului românesc autentic.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie