La Campionatele mondiale de Judo: „2 X ARGINT PENTRU ROMÂNIA

În două zile s-a hotărît soarta delegaţiei noastre, deplasate la campionatele Mondiale de Judo din Kazahstan. Nu au rost părerile de rău, dar trebuie spus: în afară de vedetele echipei, toate fetele au pierdut în faţa unor competitoare tot atît de anonime ca şi ele.
Bucuria ne-au produs-o tot Andreea Chiţu (cat. 52 kg.), care a avut un parcurs hotărît, pierzînd la reprezentativa Japoniei. Medalia de argint şi titlul de vicecampioană mondială îi dă dreptul sportivei noastre să spere la o figură frumoasă şi la JO de la Rio de anul viitor.

Argint a luat şi Corina Căprioriu, care, în finală, a pierdut în faţa unei alte reprezentante a judo-ului japonez. Sub privirile îngăduitoare ale cantautorului italian Albano, Kaori Matsumoto a obţinut un wazari, care a propulsat-o, din nou, pe prima treaptă a podiumului.
De două ori, aşadar, am fost întrecuţi de japonezi. De ce? Cred că europenii se bazează mai mult pe forţa fizică, pe cînd asiaticii, în general, ajungînd la un nivel superior în competiţiile internaţionale, ”lucrează” mai mult pe subtilitatea procedeelor. Iar judo înseamnă, pînă la urmă, supremaţia tehnicilor asupra forţei brute.

Rezultate, oricum, remarcabile, şi speranţe pe măsură pentru echipa feminină a României, dacă ne gîndim că, pînă la Jocurile Olimpice din 2016 mai sînt atîtea şi atîtea turnee importante. În care se pot face corecturile necesare pentru a ne prezenta la Olimpiadă în cea mai bună formă.
Radu VIDA

Articole din aceeasi categorie