La 1 decembrie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Antarcticii

Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) sărbătoreşte la 1 decembrie, pe lîngă Ziua Naţională a României, şi Ziua Internaţională a Antarcticii, iar cu această ocazie aduce un omagiu in memoriam liderului cercetării polare româneşti, Teodor Gheorghe Negoiţă.

Potrivit unui comunicat de presă remis miercuri AGERPRES, la 1 decembrie 1959 a fost semnat Tratatului Antarctic de către 47 de ţări, iar acest document face din Antarctica o rezervaţie ştiinţifică, stabileşte libertatea de cercetare ştiinţifică şi interzice activităţile militare pe continent.

„Pentru a marca această zi de pace şi libertate a tuturor naţiunilor, în anul 2010 s-a convenit ca în fiecare an, la 1 decembrie, să fie sărbătorită Ziua Antarcticii. Cu ocazia acestei zile, ANCS aduce un omagiu in memoriam liderului cercetării polare romîneşti, Teodor Gheorghe Negoiţă, personalitate ştiinţifică remarcabilă, care şi-a adus contribuţia la cercetările Comunităţii Europene în domeniul polar”, se arată în comunicat.

Teodor Gheorghe Negoiţă este primul român care a atins Polul Nord, în 1995, a organizat şi condus numeroase expediţii în Arctica şi Antarctica şi a reprezentat România la şedinţele Tratatului Antarctic, începînd cu anul 1997.

În anul 2006 Negoiţă a pus bazele primei şi singurei staţii de cercetări polare romîneşti în Antarctica, denumită Law-Racoviţă. El a murit pe 23 martie 2011.

Articole din aceeasi categorie