Kelemen Hunor: Nu aş dori ca CRU să voteze împotriva proiectului referitor la respingerea mineritului pe bază de cianuri

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sîmbătă, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) reunit la Tîrgu Mureş, că nu ar dori ca acest for să voteze împotriva proiectului referitor la respingerea mineritului pe bază de cianuri, propus de Kovacs Eckstein Peter, pentru că Uniunea riscă să intre într-o fundătură.

“UDMR nu îşi poate angaja responsabilitatea pe aşa ceva. Vom putea merge mai departe numai în cazul în care Coaliţia va decide dacă sprijină sau nu acest lucru, cu angajare deplină. (…) Nu aş dori ca azi CRU să voteze împotriva acestui proiect de hotărîre, iar apoi să ajungem în situaţia în care UDMR să fie de acord cu tehnologia de minerit pe bază de cianuri sau nu. Problema trebuie rezolvată din punct de vedere profesional şi politic şi să ajungem într-o situaţie în care să dezbatem cu mintea limpede, nu să intrăm pe o cărare fără loc de întoarcere”, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus că este o mare tragedie ce se întîmplă acum la Roşia Montană, care se confruntă cu o catastrofă din punct de vedere economic şi social, care se accentuează de pe o zi pe alta.

În calitate de ministru al Culturii, Kelemen Hunor a arătat că ministerul a făcut rost de surse de finanţare pentru protejarea monumentelor din zona Roşia Montană, dar că, dacă nu se întîmplă nimic, în cîţiva ani “galeriile romane, pînă la biserici, se vor nărui”.

“Noi am făcut aceste lucruri, aştept decizia politică. Adversarii mei din interior şi din exterior îşi risipesc praful de puşcă trăgînd asupra mea. Trag în direcţia proastă cei care cunosc sau nu cunosc faptele, dar au o părere în această chestiune. Nu sprijin includerea pe ordinea de zi a acestei chestiuni”, a subliniat Kelemen.

Acesta a mai arătat că Ministerul Culturii a primit dosarul de cercetare în baza căruia investitorul a cerut descărcarea de sarcină arheologică, şi că experţii au analizat şi au pregătit documentaţia pentru a fi înaintată comisiei de specialitate.

“Noi, la minister, am încercat să asigurăm cadrul care să facă posibilă protejarea vestigiilor arheologice din zonă”, a spus Kelemen.

El a precizat că există un certificat semnat de reprezentanţii judeţului Alba, care ar fi trebuit semnat apoi de ministrul Culturii, pentru a înlătura de pe lista de protejare A localitatea Roşia Montană.

“N-am făcut acest pas, n-am semnat nici măcar cererea, pentru că nici liderul Ministerului Culturii, nici Ministerul Mediului, nici UDMR nu pot lua astfel de hotărîre. Aceasta trebuie luată, pentru că cea mai mare problemă este să amăgeşti un investitor. Ori îi spui în ce condiţii poate începe exploatarea, ori îl trimiţi acasă”, a accentuat demnitarul.

Articole din aceeasi categorie