Jumătate din broaşte vor dispărea în următorii 40 de ani în Europa

Peste 40 de ani, jumătate din batracienii care trăiesc astăzi pe bătrînul continent nu vor mai exista. Potrivit concluziilor unui raport considerat “terifiant” de un om de ştiinţă, toţi amfibienii sînt ameninţaţi de dispariţie, relatează 20minutes.ch.

Broaşte rîioase, salamandre, broaşte şi salamandre de apă sînt în pericol să dispară. Studiul publicat de prestigioasa revistă Nature prezintă o situaţie mult mai alarmantă decît cea prevăzută de oamenii de ştiinţă. Ca şi alte specii, amfibienii sînt victimele încălzirii climatice şi ale dispariţiei habitatului lor, la care se adaugă o boală devastatoare pentru această specie, şitridiomicoza, o ciupercă care a decimat populaţii întregi de batracieni de pe continentul american şi din Australia, unde a fost identificată prima oară la începutul anilor 1990 drept cauză a bolii mortale pentru broaşte.

Jumătate din amfibieni sînt afectaţi de aceşti factori şi, potrivit raportului apărut în revista citată, o treime ar fi deja pe cale de dispariţie. În Madagascar, broasca este cea mai ameninţată, iar în China situaţia este şi mai gravă pentru salamandră: ea va dispărea după 30 de ani de intensă exploatare gastronomică.

În Europa, clima, habitatul şi boala ar putea duce la dispariţia a peste jumătate din broaşte şi salamandre în următorii 40 de ani.

Articole din aceeasi categorie