JUDO – Primul „Open” clujean

La sfîrşitul săptămînii trecute, în Sala polivalentă din Cluj-Napoca a avut loc poate cel mai important eveniment din lumea sportului cu chimonoul lui Jigoro Kano. Federaţia Internaţională de Judo a acordat, pentru prima oară organizarea acestui important turneu municipiului nostru.

DSC_0060Rezultatele lotului feminin olimpic al României (antrenor emerit  Florin Berceanu), lobby-ul FRJ şi implicarea unor sponsori (ACI şi Consiliul Local Cluj, cu precădere) au condus la obţinerea acestei competiţii. A lăsat de dorit prestaţia primarului, domnul Emil Boc, care n-a catacdisit să onoreze deschiderea oficială. (În treacăt fie spus, la masterul de la Rabat/Maroc, la o masă special amenajată, competiţiile au fost urmărite de regele acestei ţări, Mohamad al VI-lea, moştenitorului tronului şi românul Marius Vizer, preşedintele FIJ). Nici publicul n-a fost prezent în număr suficient de mare pentru o competiţie de asemenea anvergură. Ceea ce ar trebui să dea de gîndit responsabililor cu dezvoltarea culturală a maselor, cultivarea loisirului şi a interesului pentru sport în rîndul tinerilor etc.

DSC_0033Altfel, oficialităţile naţionale şi locale de specialitate şi-au făcut aşa cum trebuie treaba, iar competiţia a avut succes. Sportivii s-au „bătut” în limitele regulamentului şi al fairplay-ului, acumulînd puncte pentru Campionatul mondial şi Jocurile olimpice de la Rio de Janeiro. S-au întîlnit pe tatami sau înafara suprafeţelor de luptă sportivi din Cuba, Republica Dominicană, Mexic, Georgia, Rusia, şi Germania, Marea Britanie şi Franţa. Dar şi din Turcia, Ungaria, Olanda sau Spania.În total, 450 de judoka, înscrişi pe foile de repesaj, de pe toate continentele. Iar reprezentanţii noştri au fost la înălţime:

Monica Ungureanu (48 kg) şi Andreea Chiţu (52 kg) au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului învingătorilor, iar Violeta Dumitru şi Larisa Florian au cucerit medaliile de bronz.  În întrecerea băieţilor, doar Daniel Natea (+100 kg.) a obţinut medalia de argint, favoritul Vlăduţ Simionescu fiind eliminat încă din primul tur al întrecerilor.

Finalele competiţiilor au fost transmise, în direct, urmărite de toată lumea pe Internet, iar pentru iubitorii judoului de la noi din ţară de către postul de televiziune Digi Sport.

Domnii Sabin Bastucescu, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Judo, şi Ioan Aşchilean, patronul firmei-sponsor ACI Cluj, au primit centura neagră cu cîte un dan onorific, din partea domnului  Doru Ioan Safta, preşedintele Federaţiei Române de Judo, pentru deosebita organizare a acestei întreceri internaţionale.

O impresie deosebit de plăcută au făcut majoretele de la UMF (defilare şi festivitate de premiere), pregătite de d-na Carmen Biriş, precum şi tenorul Eusebiu Huţanu, cel care a cîntat, în direct, Imnul României.

Radu VIDA

Foto: AnomisadiV

Articole din aceeasi categorie