,,Jocul satului la Frata’’ – o mare sărbătoare a Câmpiei Transilvane

Exceptând marile sărbători religioase și istorice ale anului, locuitorii satelor Bercheșu, Soporu de Câmpie şi Frata așteaptă cu vădit interes aceast festival pentru a-și îmbrăca frumoasele costume populare și a întinde hora satului sub generosul soare al acestui anotimp.

A XV-a ediție a festivalului de la Frata a făcut din prima duminică a lui august o mare sărbătoare a jocului și cântecului popular românesc, a scurtat și slujbele religioase din bisericile comunei, iar preoții au binecuvântat acest eveniment cultural, participând, alături de conducerea comunei, de sute de participanți și artiști îmbrăcați în strai popular, la această reușită ce a degajat o splendidă notă de frumos şi autentic.

Evenimentul a debutat cu o paradă a portului popular, desfășurată pe traseul Bercheșu – Frata, la care au participat călăreți, căruțe împodobite cu drapele tricolore, broderii și țesături alese, urmate de numeroși artiști și ansambluri folclorice. Alaiul a fost însoțit de primarul comunei, Vasile Trif, de deputatul Adrian Oros, de consilieri locali și județeni.

În aplauzele mulțimii, oficiali, preoți și artiști au urcat pe scenă, unde preoții au săvârșit slujba cuvenită, iar șeful administrației publice locale a adresat salutul de bun venit și urarea de mult succes artiștilor. Deputatul Adrian Oros a transmis felicitări organizatorilor și succes comunei în realizarea programelor de dezvoltare economică și socială.

Respectând “desfășurătorul” anilor trecuți, au fost felicitate și premiate cuplurile: Gheorghe și Ana Bercar, Iacob și Ana Buzan, Ioan și Anica Daniș, Nicolae și Susana Fonoage, Grigore și Aurelia Negrea, Gheorghe și Raveca Pătraș, Ioan și Maria Pop, Nicolae și Raveca Rusu, Iosif și Iustina Șomlea și Alexandru și Nastasia Zeicu, care au împlinit 50 de ani de conviețuire, precum și trei cupluri: Gheorghe și Maria Bucur, Nistor și Susana Chirilă, Vasile și Elena Gheorghieș, care numără 60 de ani de căsnicie. Pe lângă flori și diplome de excelență, primarul le-a dăruit și câte 400 lei din partea administrației locale.

În același cadru, au fost oferite premii celor mai buni elevi din comună care au obținut note mari la bacalaureat, evaluarea națională, precum și olimpicilor la diferite discipline. Premii au primit Valentina Foitoș, care a promovat examenul de bacalaureat cu media 9,10, Maria Dalia Casoni, pentru locul ll la Etapa Națională a Olimpiadei de Pedagogie – Psihologie, Zaharie Andrei Mocian, recompensat pentru locul l pe județ și mențiune pe țară la olimpiada de chimie, Valentina Adela Moldovan pentru rezultatele bune la olimpiada de matematică, disciplină la care s-a impus și Adrian Denis Târnăvean. Pentru notele de 9,37, 9,27 și 9,20 la Evaluarea Națională, au fost premiați Adrian Denis Târnăvean, Gheorghe Andrei Moldovan și Ilie Darius Jecan.

Premii au mai primit rapsodul, interpretul și starostele Traian Rusu și membra formației de dansuri Frata, Susana Moldovan, pentru aportul adus la promovarea autenticității jocului popular tradițional local.

Programul artistic a debutat cu un potpuriu muzical al tarafurilor reunite ale comunei, din care nu a lipsit răscolitoarea Baladă a lui Ciprian Porumbescu. Au arătat cum se juca și cum se joacă la Frata, vârstnicii din formația de jocuri tradiționale, iar solistul Traian Rusu a demonstrat încă o dată de ce a fost premiat, lăsând loc, apoi, jucăușilor din Frata. După un recital susţinut de Șandorică și nepotul său, au urmat ansamblurile de dansuri “Jucăușii de pe Someș” și asociația “De la lume adunate și înapoi la lume date”.

Rapsodul Iacob Pop și Alina Valentina Gheți au demonstrat că folclorul este al tuturor vârstelor, la fel cum și copii din Soporu de Câmpie s-au străduit să convingă că vor deveni jucăuși de mare valoare. Ana și Narcisa Balla, mamă și fiică, Adelina Boita, Alexia Aștelean și Lavinia Zselnyan au primit meritate aplauze de la public, la fel ca și formațiile de jocuri “Muguri de Cătina”, “Manuș – Șukar” și “Someșul Apahida”. Despre recitalul soliștilor Marius Ciprian Pop și Ana Ilca Mureșan – numai superlative. Programul s-a terminat cu instrumentiștii formației “Rupa Band” din Câmpia Turzii și Jocul satului la Frata.

De remarcat este și faptul că la Centrul de Informare Turistică, a cărei activitate este coordonată de doamnele Carmen Negru și Valentina Moldovan, a fost deschise două expoziții de pictură aparținând spaniolului Luis Ludovic Garcia Camarero, precum și o expoziție de costume naționale, realizate de cunoscutul meșter popular, Raveca Soporan, care, pe lângă costume, a prezentat și un costum moștenit, vechi 100 de ani, dar care nu prezintă semne de bătrânețe! Costumele ei sunt prezente la expoziții din țară și străinătate, numeroase fiind făcute pentru ansambluri artistice, soliști, intelectuali și diferitele persoane din Canada, SUA, Spania și Italia. Cei mai buni elevi ai săi sunt cele trei fete și nurorile.

Din ineditul acestui festival face parte și vizita preotului greco catolic, Alberto Rosxella, din Parohia Tartona (Italia), care s-a întreținut cu omologul său din Frata, Gavril Topan Pleș, căruia i-a propus să facă schimb de parohii.

Pentru merite deosebite pe tărâm cultural au mai primit diplome de excelență Lia Vasile Pop, Iuliu Gheți, Valentin Moldovan și Gheorghe Rus – fiu al comunei, fost ambasador al României în Japonia și reprezentant comercial în mai multe state din Asia, Africa și Australia. Doctor în inginerie economică și marketing, prof. univ. Gheorghe Rusu lucrează acum la o istorie a comunei Frata, în care sunt demonstrate originile dacice ale acestor locuri. Vigoarea fizică și intelectuală a diplomatului de 90 de ani din Frata, este certificată de longevitatea bunicului din partea mamei, care a trăit 107 ani şi a celui din partea tatălui, care a trăit 116 ani.

O diplomă de excelență a primit și pictorul spaniol Luis Garcia Camarera, a cărui soţie este originară din Frata.

Din cuvântările invitaților am reținut-o pe cea a lui Traian Vamoș care a mulțumit primarului Vasile Trif pentru monumentul ridicat în Valea Sângelui, locul unde, în 1848, au fost executați 40 de români de oștile hortiste. La locul stropit cu sângele martirilor, sugera vorbitorul, profesorii de istorie pot ține ore cu elevii, precum țin preoții parastasul de pomenire în 29 iunie.

Un alt gest frumos a aparținut organizaţiei PSD Cluj, care l-a felicitat pe primarul din Frata, membru PNL, pentru modul exemplar în care gestionează problemele comunei și organizează această zi a fiilor satelor.

Jucăuși și jocuri mai frumoase ca la Frata și instrumentiști ca băndașii lui Gaciu, Șandorică, Lia Pop și Nonu, nu prea găsești pe Câmpia Transilvană, poate tocmai de aceea de arcușul lui Șandorică este prins titlul de “Tezaur Uman Viu”.

Aceleași onoruri UNESCO și ale Ministerului Culturii – ne spune dr. Mircea Câmpeanu, cercetător al tradițiilor culturale românești – le-au fost acordate rapsodului Vasile Soporan și perechii de jucăuși Elisabeta Rus și Dumitru Moldovan, ale căror dansuri populare – completează primarul Vasile Trif – sunt adevărate lecții de coreografie pentru tinerii comunei.

Pagină realizată de Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie