Japonia: Doi condamnaţi la moarte au fost executaţi prin spînzurare

AFP

Doi condamnaţi la moarte au fost spînzuraţi în Japonia, ridicînd totalul la trei persoane executate în acest an şi la 11 de la revenirea conservatorilor la putere în decembrie 2012, a anunţat Ministerul Justiţiei.

Execuţia anterioară avusese loc la 26 iunie, iar într-un an şi opt luni, de cînd se află la putere guvernul de dreapta al lui Shinzo Abe, aceasta este a şasea execuţie prin spînzurare care are loc în ţara asiatică. În prezent, în Japonia alţi 125 de condamnaţi la moarte aşteaptă executarea sentinţei.

Ritmul execuţiilor din arhipelag nu este unul constant, ci depinde foarte mult de cel care deţine la un moment dat portofoliul justiţiei, în condiţiile în care semnătura acestuia este necesară înainte de punerea în executare a pedepsei.

Aşa se face că, în ciuda unui sprijin important în rîndul populaţiei pentru pedeapsa capitală, în ţară nu au avut loc execuţii în 2011, o premieră în ultimii aproape 20 de ani, venită ca urmare a refuzului de a semna al miniştrilor justiţiei de centru stînga care s-au succedat în acel an. Însă în martie 2012 execuţiile au fost reluate cu spînzurarea a trei ucigaşi recidivişti.

Japonia şi SUA sînt singurele democraţii industrializate care aplică pedeapsa capitală, o practică denunţată permanent de asociaţiile internaţionale de apărare a drepturilor omului. Dar chiar dacă pedeapsa capitală nu face obiectul unor dezbateri intense în Japonia, subiectul a fost alimentat în ultimii ani de dezvăluirea mai multor erori judiciare care au dus la condamnarea la moarte pe nedrept a unor persoane. Cel mai recent şi cel mai cunoscut caz este cel al lui Iwao Hakamada, un bărbat de 78 de ani, eliberat după ce a petrecut aproape o jumătate de secol în aşteptarea execuţiei.

Articole din aceeasi categorie