Italia: Mişcare pe Facebook împotriva privilegiilor Bisericii Catolice, în plină austeritate

O mişcare cetăţenească încearcă să pună în discuţie avantajele fiscale ale Bisericii Catolice, un tabu pentru majoritatea clasei politice şi Vatican, într-un moment în care premierul Silvio Berlusconi se pregăteşte să le impună italienilor un program drastic de austeritate, relatează AFP, citată de Agerpres.

La iniţiativa Partidului Radical Italian, mişcarea, desfăşurată pe Facebook, a adunat deja peste 130.000 de semnături. Iniţiatorii săi cer ca privilegiile fiscale ale Bisericii şi ale Vaticanului să fie revizuite, într-un moment în care toate categoriile sociale protestează împotriva sacrificiilor care îi aşteaptă.

Radicalii cer în special ca miile de bunuri ale Bisericii să nu mai fie exceptate de la taxele imobiliare locale.

În opinia iniţiatorilor, spre exemplu, simpla prezenţă a unei capele într-un hotel,   într-o instalaţie sportivă sau într-un organism turistic este suficientă pentru ca aceste proprietăţi, uneori extrem de profitabile, să fie scutite de la plata acestor taxe.

În ultima ediţie, săptămînalul de stînga L’Espresso a lansat o şarjă violentă împotriva Bisericii, sub titlul „Sfînta evaziune”, afirmînd că „legea nu este aceeaşi pentru toţi”.

Potrivit L’Espresso, Conferinţa puternică a Episcopilor a făcut presiune asupra tututor guvernelor italiene de dreapta, dar şi de stînga pentru ca acestea să refuze orice schimbare de regim fiscal privind Biserica.

În afară de scutirile de taxe asupra anumitor bunuri imobiliare, Biserica beneficiază de o parte din impozitele pe venit destinată clerului şi de o altă parte distribuită unui anumit număr de culte şi de care beneficiază în primul rînd Biserica Catolică.

Criticii susţin că aceste taxe permit Bisericii să-şi conserve un nivel de viaţă privilegiat, peste cel al societăţii italiene. Apărătorii Bisericii spun însă că subvenţiile îi permit acesteia să se ocupe de activităţi educative, ospitaliere, de luptă împotriva sărăciei, de care statul italian nu se ocupă suficient. Apărătorii atrag de asemenea atenţia asupra renunţării la acest sistem.

Conferinţa Episcopilor a reacţionat puternic, cotidianul său Avvenire denunţînd „o impresionantă campanie politico-mediatică” în care sînt vehiculate cifre fantastice şi neconfirmate privind bogăţiile Bisericii. Vaticanul susţine că este vorba de „dezinformare” şi simplificări.

Angelino Alfano, secretar al partidului lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii, a luat apărărea Bisericii: „A încerca să penalizezi Biserica înseamnă a face rău persoanelor cel mai lipsite de apărare”.

În ceea ce priveşte partidele de centru-stînga, din al căror electorat o parte este catolic, reticenţa este de asemenea perceptibilă în faţa revendicărilor radicalilor.

Articole din aceeasi categorie