Istoricul Doru Radosav le recomandă consilierilor locali să treacă pe la biblioteacă înainte de a propune denumiri de străzi

Reputatul istoric medievist clujean Doru Radosav le recomandă consilierilor locali clujeni să treacă pe la bibliotecă înainte de a atribui denumiri unor străzi sau pieţe.

Reacţia istoricului vine după ce consilierul local ALDE, Andrei Mureşan a anunţat că va înainta un proiect de hotărîre prin care Piaţa Karl Liebknecht, din zona străzii Oaşului, să poarte denumirea de Piaţa Carol Robert de Anjou. Doru Radosav spune că această denumire nu este una inspirată deoarece Carol Robert de Anjou nu a avut o legătură directă cu oraşul Cluj. Mai mult, istoricul clujean menţionează că regele Ungariei a rămas în istorie ca una adversar al statalităţii medievale româneşti.

‘’Procesul de atribuire sau schimbare de denumiri trebuie adus cît mai spre timpul recent. Aceste denumiri ar trebui să fie legate de personalităţi culturale politice sau academice care au avut o relaţie directă cu oraşul Cluj. Faptul că regele Carol Robert de Anjou a acordat Clujului statutul de oraş nu a fost ceva deosebit deoarece acest lucru a făcut parte dintr-un demers prin care multe alte localităţi au primit acest statut. Sînt mult personalităţi şi române, şi maghiare şi germane, şi evrei care au legătură directă cu dezvoltarea oraşului din punct de vedere cultural, ecnomic şi academic iar numele acestora poate fi atribuit unor străzi sau pieţe’’, a spus Radosav.

Profesorul clujean a subliniat că municipiul Cluj-Napoca este prin definiţie un oraş cu vocaţie culturală şi academică, precizînd că atribuirea de denumiri de străzi şi pieţe ar trebui să se inspire din acest ‘’panteon al personalităţilor academice şi culturale’’, care au trăit şi activat în Cluj. ‘’Carol Robert de Anjou a rămas în istorie ca un adversar al statalităţii medievale româneşti, amintindu-ne de războiul cu Bararab I’’, a explicat Doru Radosav.

Istoricul este de părere că deciziile privind denumirea străzilor şi pieţelor să fie efectul unor analize şi dezbateri serioase, arătînd că o denumire de stradă nu este ‘’doar una în sine ci are o valoare simbolică’’. ‘’Acest demers să aibă la bază analize serioase şi necontroversate. Toate să aibă un echilibru şi o gestionare inteligentă a unui patrimoniu onomastic român, maghiar şi evreiesc. Acest proces trebuie să se inspire dintr-o realitate istorică neconflictuală şi necontroversată’’, a spus profesorul specialist în istorie medivală, adăugînd că le recomandă consilierilor locali ca, înainte de a atribui denumiri de străzi şi pieţe, să treacă pe la bibliotecă.

Precizăm că, miercuri, consilierul local ALDE Cluj-Napoca a anunţat că va înainta un proiect de hotărîre ce vizează schimbarea denumirii pieţei Karl Liebknecht, din zona străzii Oaşului, în piaţa Carol Robert de Anjou. ”Karl Liebknecht este un lider al comuniştilor germani, care nu are nimic de a face cu istoria Clujului. Pe cînd Carol Robert de Anjou este cel care a redat Clujului libertatea”, a argumentat Adrian Mureşan.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie